Translate

сряда, 23 февруари 2011 г.

Рецепти - Р, С

Рецепти - Р, С

РАЗДВИЖВАНЕ НА КРАЙНИЦИТЕ - Прави се мехлем от 100 гр. свинска мас и 1 с.л. сол, с който се намазва парче плат и крайникът се увива.
РАЗСТРОЙСТВО (ако не е от тлъста храна) - 10 къпинови връхчета се варят в 1 л. вода, докато остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден в продължение на 3 дни по 1 к.ч.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Зелени орехчета се заливат със зехтин и съдът, в който са сложени, престоява 40 дни на слънце. След това болният маже болните места, докато се свърши сместа.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - 1 с.л. дъбова пепел се слага в съд с 2 ч.ч. студена вода. Оставя се за 1 нощ да се утаи. На другата сутрин се отделя внимателно бистрата вода и се пие по 1 с.л. сутрин и вечер след ядене, докато свърши водата.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Обут в памучни чорапи, болният да ходи сутрин по росата в планинска ливада. Когато добре се намокрят чорапите, да останат на краката и да съхнат на слънчевите лъчи.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Свински бял дроб да се нареже на филии, които се насоляват със сяра и се налагат на болните места.
РАНИ (порезни) - Бързо се затварят, ако се мажат със зехтин, в който 20 дни са киснали цветчета от жълт кантарион. Този зехтин е подходящ и за лекуване на кървяща рана. Пие се сутрин на гладно по 1 с.л.
РАНИ (охлузване) - Мажат се с мехлем от 1 ч.л. свинска мас, 1 ч.л. мед и 1.ч.л. сода бикарбонат.
РАНИ (охлузване) - Наред с прилаганото лечение, болните всекидневно да ядат салата от керевиз.
РАНИ (трудно зарастващи) - 3 клонки от билката зарасличе се варят в 1 л. вода, докато остане на половина. Прецежда се и се правят промивки.
РАНИ незарастващи) - мехлем от счукани кълчища и прясна свинска мас.
РЕВМАТИЗЪМ (невралгичен) - да прави слънчеви бани, като преди това намазва болните крайници с мас и оръжейно масло.
РЕВМАТИЗЪМ - Изкопава се корен от орехово дърво, когато цъфти, от дълбочина около 60 см. Първата жила, която има дебелината на 1 пръст, се отрязва от дънера на около 20 см. Пуска се в шише, пълно с 1 л. зехтин. Бутилката се заравя на мястото на откопаното коренче на 60 см. дълбочина и престоява в земята 40 дни. Когато шишето се извади, се съхранява на тъмно място. Болният се маже с този зехтин от петите до врата, т.е. цялото тяло, докато зехтинът свърши.
РЕВМАТИЧНИ БОЛКИ ПРИ ЛОШО ВРЕМЕ - Лапи на коленете и китките от сварените листа на смарадлика.

САРКОМА (при подутини) – Подутите места да се налагат с месо от дивеч, насолено с нишадър.
СИНУЗИТ - 2-3 дни поред по един път на ден в двете ноздри да се капват по 2-3 капки сок от настъргана грудка на билката ботурче.
СИНУЗИТ – Чрез редуване всяка вечер в една от ноздрите се слага прясно краве масло, колкото царевично зърно.
СКЛЕРОЗА (десеминарна) – Медна терапия, да се „изтегли кожата”.
СЛАБИ ДЕЦА (до 3 години) - През пролетта, когато се развиват листата на дърветата, да се направят 10 бани със сварени орехови листа.
СЛАБИ ДЕЦА - 1 кг. зелена тученица се сварява в 6 л. вода и като изтине, детето се потапя до шията. Към билката могат да се добавят 1 пакетче анасон и шепа диви круши. След 15-20 мин. детето се изважда, изплаква се и се слага да спи.
СЛИВИЦИ (възпалени) – Взема се от билката разгонче, която расте във вода и е най-лечебна към средата на месец март. Счуква се добре, размесва се със свинска мас и след като се намаже сместа на парче памучен плат, се прави компрес на гърлото.
СЛИВИЦИ (възпалени) - Изсушени коренчета от кукуряк (хората от Петричкия край го наричат „спреж'') се стриват на прах. Омесва се малко тесто от вода и брашно и от него се прави лента - дълга и широка, колкото е необходимо, за да обвие врата на болния. Лентата се поръсва със счукана билка и с нея се обвиват вратът и гърлото така, че добре да обхване сливиците. Особено добре действа при подути сливици, защото ги свива и премахва възпалението. При децата времетраенето на компреса е не повече от половин час. Прави се 2-3 пъти до премахване на възпалението. Възрастните могат да преспят с компреса 1 нощ.
СЛИВИЦИ (Възпалени + трета сливица) - Прави се лента от меко тесто така, че да увие шията и врата на болното. Счуква се на ситно изсушен корен от билката спреж (кукуряк) и се наръсва обилно на тестената лента. Завива се добре гърлото на болното, като се внимава да се покрият и сливиците. Отгоре се прави превръзка от бинт или памучно платно. За малките деца лечението е от 30 мин до 1 час, 1-2 пъти, за по-големите деца превръзката да стои 2-3 часа, а за възрастните - цяла нощ.
СЛЮНЧЕНИ ЖЛЕЗИ (увредени) - Лапи от невен.
СТЕРИЛНОСТ (причина) - най-вече при ранно полово общуване; страх от забременяване; носене на много тясно бельо; простуда.
СТОМАШНО РАЗСТРОЙСТВО - Да се пие няколко пъти през деня чай от джоджен.
СTОМАШНИ РАЗСTРОЙСTВА (летни, у дете) - 3 дни поред да пие чай от „парички'' - плодовете на храста драка (palius aculeatus). Варят се няколко минути по 3-4 парички в чаша вода.
СУХОЖИЛИЯ (на ръцете, възпалени) – В 500 мл студена вода се накисва стрък тинтява за 1 нощ. На следващия ден се правят компреси на ръцете с водата, в която е накиснато парче памучен плат.
СУХОЖИЛИЯ (на ръцете, възпалени, тендовагинит) – Има се предвид сухата остра форма. В 500 мл студена вода се накисва стрък тинтява за 1 нощ. Вечерта се правят компреси на болното място, като се натопява бинт или памучна кърпа във водата, изстисква се и се връзват болните ръце. Добре е да се преспи с компреса, когато ръцете почиват. Ако е необходимо, процедурата се повтаря.
СЪРБЕЖИ ПО ТЯЛОТО (силни) - Да се свари в много вода 1 кг ечемик и болният да се изкъпе с водата.
СЪРБЕЖИ ПО ТЯЛОТО – 500 гр. Спирт за горене да се смеси с 50 гр. салицил. Възпалените места да се мажат сутрин и вечер.
СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (предпазване) - 4 пъти в годината по четири дни да се пие цвят от син глог.
СЪРЦЕБИЕНЕ (моментно) - Разтворете една лъжица захар в чаша вода и я изпийте.
СЪРЦЕБИЕНЕ (на нервна почва) – Да се настържат половин кг. лимони с кората, добавя се 200 гр. мед и 40 смлени кайсиеви ядки. Взема се сутрин и вечер по 1 с.л.

Няма коментари:

Публикуване на коментар