Translate

сряда, 23 февруари 2011 г.

Рецепти - Ж, З, И


ЖЛЪЧКА (болна) - Болният да изяжда дневно по 2 круши на гладно. Да пие компот от диви круши без захар.
ЖЛЪЧКА (болна) - 1 коренче от билката жълта тинтява с големина около 3-4 см се накисва в 1 л бяло домашно вино. Престоява 3 дни. Изважда се от виното и се пие по 1 с.л. 3 пъти на ден по време на ядене.
ЖЪЛТЕНИЦА (при бебета, родени през лятото) - Да се поливат с вода, в която е сварена билката кукувича прежда.
ЖЪЛТЕНИЦА – „За жълтеница има много просто лекарство, което лекува за три дни без остатък. Още щом се забележи (болестта), в продължение на 3 дни всяка сутрин се изпива сокът на 1 лимон, размесен с 1 лъжица сода бикарбонат. Изпива се на гладно.”

ЗАДУХ - Смесват се по 200 гр. мед, зехтин и гроздова ракия. 3 пъти дневно се пие по една ракиена чашка.
ЗАПАРВАНЕ (подсичане у деца и възрастни) - Дъбово дърво, проядено от червеи, се стрива на много ситни трици. След измиване мястото се напудря с този прах.
ЗАПЕК - 1-2 пъти на ден се взема по 1 супена лъжица мармалад, направен от сварени плодчета на черния бъз без захар (може мед).
ЗАПЕК - Изпича се една ябълка и се залива с карамел (горена захар). Изяжда се, като поизстине.
ЗАУШКА - Синя амбалажна хартия се надупчва ситно с игли и се намазва с мед, ракия и счукан тамян. Залепва се зад ушите. Болестта изчезва за 3 дни.
ЗАЧЕРВЕНО ГЪРЛО И КАШЛИЦА (дори придружено с храчене на кръв) - Чай от смарадлика. Тя не е отровна, както смятат някои хора. 1 с.л. от билката се вари в 500 мл. вода, докато остане наполовина. Това количество се изпива на 3 пъти през деня с малко мед след ядене.
ЗЛОЯДИ ДЕЦА - Да се съберат всякакви плодове, които са кисели и още не са узрели. Да се сварят в голям съд, докато станат на каша. Когато водата поизтине, без да се прецежда, в нея да се потопи детето до гушката. Да постои във водата половин час. След това да се измаже със свинска мас и гроздова ракия.

ИЗГАРЯНЕ (от горещ предмет) - 6 жълтъка от пресни яйца и 6 ч.л. прясно, стопено масло се разбиват добре, докато сместа стане като майонеза. Болните места се увиват неколкократно с марля, напоена с мехлема.
ИЗТОЩЕНИЕ (и при деца) - Вземете стебло на магарешки трън (най-лечебен е, когато е вече с пъпки и расте близо до вода), отрежете стеблото и го обелете, докато стигнете до крехката сърцевина. Изяжте го като десерт. Необходими са 10 стебла и умората изчезва.
ИМУННА ЗАЩИТА - 1 път месечно се поливайте с вода, в която е сварена мащерка.
ИСТЕРИЯ - 1 букет от билката срамниче престоява 1 нощ в кофа със студена вода. На другия ден билката се сварява в същата вода и щом изстине, болният се полива с нея.
ИШИАС - Лятото припичане на слънце.

2 коментара:

  1. ИЗГАРЯНЕ: 6 чаени лъжички пише в книгата, това л. отначало го помислих за литра :)

    ОтговорИзтриване