Translate

сряда, 23 февруари 2011 г.

СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ ФЕНОМЕНИ?

Източник: www.vanga.eu

Ще бъде ли достатъчен за извинение фактът, че човешкият кръгозор е ограничен и затова се стъписваме пред всичко необичайно и ни е по-лесно да го отречем изцяло, вместо да му отдадем нужното внимание?
Да си припомним за Сай Баба - индиец, обявен от около милиард индийци за "свещен гуру–проницател". За него Артър Кларк казва, че реалната му същност граничи с най-фантастичното и способностите му са сякаш извънземни. Той е ясновидец, духовен церител, който лекува хората с ръ-цете си и прави чудеса... Често подарява на събеседниците си предмети, които буквално е вадел от нищото...
Феноменът на Ванга е придружен с много фактология и ако за момента науката не може да предостави обосновани доказателства, не означава, че не съществува. Тези научни доказателства със сигурност няма да закъснеят. Ако обаче отричаме повишените осезателни и възприемателни способности на Ванга, трябва да отречем и способността на пчелата и пеперудата да възприемат ултравиолетовите лъчи, повишеното обоняние на кучето, детайлното зрение на ястреба и т.н.
По-долу ще ви представя факти за феноменалните способности на Ванга и някои научни обяснения, но оставям сами да прецените на какво да вярвате. Но не забравяйте, че най-напред Земята е била плоска, а сега истината е друга...

През 60-те години проф. Георги Лозанов, тогавашен директор на Института по сугестология първи е прозрял нуждата от записки за необичайната дейност на Ванга, затова с целия си авторитет и познания в областта на парапсихологията е поставил изследванията си за нея на на-учна основа. Заедно с екип от научни работници анкетират хиляди посе-тители, описват над 7000 поразяващи с точността си случаи, записват стотици Вангини сеанси на магнетофинна лента и правят документален филм за нея. Установяват 80% пълна точност в прогнозите и пророчест-вата й. Тук обаче трябва да се има предвид, че Ванга невинаги е казвала пълната истина на хората, за да не ги разстрои. Самата тя споделила: "Ако казвам на хората всичко, което виждам и зная, те на часа ще поис-кат да си отидат от този свят." Някои от предсказанията й пък са зако-дирани и не могат да се разкодират, докато не се сбъднат, като това:
...Млада жена разказва: „Дълги години живяхме цялото семейство в стара схлупена къщурка. Веднъж попитах Ванга ще имаме ли и ние къща като хората. Тя ми каза: „Да, виждам къща, но само прозорци, без основи.” Не можах да разбера какво означава това и зачаках. След около два месеца, когато се връщах от работа, видях много пушек и прахоляк пред нашата къща. Побързах и ужасена видях, че старата ни къща се е срутила (до нея строяха нова къща и работниците я бяха подкопали, това после се уста-нови), основите й бяха рухнали, а от горния етаж висяха във въздуха, кой знае как закрепени, прозорците...”

Ванга се е срещала с много учени хора, но накрая, когато срещата приключва, те напускат къщата й в недоумение или са безкрайно удивени от всичко чуто и казано.
„Как да разбирам това чудо? - е попитал след срещата големият съветски учен Анатолий Михайлов. - Как Ванга направи връзката с моята майка, която е починала преди повече от десет години? Възможно ли е мъртвият мозък да даде информация?”
На известен български историк е говорила с подробности за живота по нашите земи през XII век, като че ли чете по книга. Самият учен после споделил, че тя му е разказала за неща, които не са му били известни, макар да минава за един от добрите познавачи на тази епоха.

Много учени сега се мъчат да обяснят на какво Ванга дължи пророческия си дар, но тя има свое собствено обяснение: „Когато след голямата буря ослепях и бях лишена от зрение, денонощно плачех и молех Бога да не ме оставя така безпомощна и в тежест на бедното ни семейство и Той чу молбите ми. Тази дарба ми е дадена от Бога! Той ме лиши от човешко зрение, но ми даде други очи, с които да оглеждам целия и видим, и невидим свят, и стана така, че аз, която останах инвалид и имах най-голяма нужда от помощ, започнах да помагам на всички страдащи и станах за тях опора и надежда.”
По повод на тази сила на Всевишния тя често казва: „Ако не е рекъл Бог, дори един косъм не можеш да си свалиш от главата.”

Мнозина, които са скептично настроени към нейната дарба, смятат и до днес, че Ванга си има посредници, чрез които предварително събира сведения за хората, които я посещават. Това, разбира се, не е вярно и е невъзможно, тъй като при нея пристигат хиляди съвършено непознати хора от всички краища на света. При това тя говори за новородени и за още неродени деца, вижда и разговаря с хора, починали преди 100, 200 и повече години, за които дори и най-близките не си спомнят, знае какво лекарство или каква билка да посочи на тежко болен човек и той да оздравява, след като медицината със своята хилядолетна практика се е оказала безсилна.

Ванга е казала: "Дойде времето на чудесата и науката ще направи големи открития в областта на нематериалното. Учените ще открият много факти за бъдещето на нашата планета и за Космоса. Ще намират данни за това в старите свещенни книги. Ще бъдат разгадани много тайни. Ще се открият много старини."

2 коментара:

  1. РОСИЦА ЗАХАРИЕВА16 септември 2012 г. в 13:02

    ВИНАГИ ЩЕ СА ИНТЕРЕСНИ И ИНТРИГУВАЩИ ФАКТИТЕ ОКОЛО И ЗА ЛЕЛЯ ВАНГА.НЯМА ДА СПРА ДА ЧЕТА И ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ЗА НЕЙНИЯТ ЖИВОТ И СПОСОБНОСТИ. ТЯ Е СВЕТОВЕН ФЕНОМЕН,ДОРИ И ДА НЕ Е СРЕД НАС В МАТЕРИАЛНО ИЗРАЖЕНИЕ .ДАНО НИ ПАЗИ ,МАКАР ЧЕ СМЕ МНОГО ЛОШИ - ЗА СЪЖАЛЕНИЕ !

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина много интересно си site.I намерени много ценна информация и знания also.So бих искал да дам Сърдечни благодарности за чудесната post.keep продължи ....

    ОтговорИзтриване