Translate

петък, 25 февруари 2011 г.

ВАНГА - БИОГРАФИЯ

Източник: www.vanga.eu
 

Началото

Вангелия, по баща Пандова Сурчева, по съпруг - Гущерова, е родена на 31 януари 1911 в Струмица, днес Република Македония.

Детски години

"Ранните детски години на Ванга са белязани от страданието. Майка й умира докато тя е все още невръстно дете, а баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала признаци за наличие на свръхестествени способности. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни "лечебни" треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа и работи на полето."
Слепота

Из диалог на Ванга с проф. Шипковенски
"- На колко години бяхте като ослепяхте?
- На четиринайсе години, момиче големо бех. Един ветер ме задуха, една вихрушка ме завърте, напълниха се очите с песък и от писъко джамчетата на очите се повредиха.
...
Бех у едно село, татковото село, на двайсе километра от Струмица, това село се казва Ново село, с моя братовчедка бех, жива е и сега. Она се беше качила на едно магаре, а мен ме е страх да се качам на магарето, одам по нея и она падна от магарето. Сигур много я е заболело, она плаче и аз й викам, айде стани, ма! Стани, стани и доде се разправяме, една силна буря, една вихрушка, силен ветер как ме зави, как напълни очите и по-натам не знам.
...
Лекарите от Струмица ме лекуваха три години. И от Струмица - в Скопие, от Скопие - в Белград, от Белград - в Загреб... и накрая казаха: девойко, ние сме до тук. Не можем да ти помогнем.
- Операция правиха ли?
- Седем пъти."
...

При три от операциите Ванга е проглеждала, но лошите условия, при които е живяла не са позволявали да поддържа препоръчвания й специален режим на хранене с по-силна храна...
От 1925 г. живее в дом за слепи в Земун, където прекарва три години и учи брайлово писмо. След смъртта на втората й майка, Ванга се прибира вкъщи за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Пророчицата

Из диалог с проф. Шипковенски
"- На колко години бяхте, когато за пръв път чухте този глас, кога ви се яви този глас?
- На осемнайсет години. 41-ва година, месец март. Все ми говори, все ми говори - "Ще дойде време, ще има война, държава ще се обяви срещу държави, ще мине със железо, свет ще победи, ще загуби войната..." Това все ми се говори, ама на мен не ми е ясно защо, къде война, в Югославия немаше война. И после кото дойде вече 6-ти април, 5-ти април ли беше, събота след обед, садам така в едно малко салонче, същият човек дойде и душевните ми очи го видеха, като ти как ме гледаш. Човека си застана с кон и кажа кой е, ама аз нема да ви кажам и каза: "Слушай какво ще ти кажам - утре войната почва, ти ще държиш запалена свещ и ще казваш кой жив, кой умрел".

За човекът, който й говори за първи път 1941 г: „Той бил висок, рус и „божествено” красив. Бил облечен в доспехи като древен воин, които блестели на лунната светлина. Конят му развявал бяла опашка и риел с копита земята. Спрял пред Вангината порта, слязъл от коня и влязъл в тъмната стаичка. Излъчвал такава светлина, че вътре станало светло като ден. Обърнал се към Ванга и заговорил с плътен глас: „Скоро светът ще се обърка и много народ ще се изгуби. На това място ще стоиш и ще предсказваш за мъртви и живи. Не се бой! Аз ще бъда до тебе и ще ти казвам какво да препредаваш!”

Началото: „В малката стаичка Ванга стояла в ъгъла под запаленото кандило и говорела с плътен, силен и категоричен глас. Била много слаба, но изглеждала някак извисена и много възбудена. Излинялата й, многократно преправяна, но пак станала й широка рокля не можела да скрие огромното напрежение на тялото и. От слепите й очи веела пустота, но лицето й било толкова променено и одухотворено, като че ли излъчвало светлина. И говорела, говорела... От устата й се леел друг глас, който назовавал с поразителна точност местности и събития, имена на мобилизирани мъже, които ще се върнат живи или ще им се случи нещастие...” „Това продължило много дни и тя изобщо не спала близо цяла година. Видът на Ванга бил толкова поразителен, че хората изпитвали желание да коленичат. Мъжете, на които казвала, че ще се върнат, действително се връщали в уречения от нея срок.”
Славата й на ясновидка бързо се разнесла из града и към двора им започнали да прииждат тълпи от хора. Ето първия случай от нейното ясновидство:
Съпругата на съседа Милан Партенов седяла на Вангиния двор и плачела, от мъжа й нямало от много време никакво известие и тя оплаквала трите си деца, защото мислела, че са останали вече сираци. Изведнъж Ванга й казала: „Не плачи, ами бързо си върви вкъщи да приготвиш вечеря, защото твоят Милан ще си дойде тази вечер по долни дрехи. Аз го виждам. Той сега се крие в едно дере и не е много далече от града.”
Жената помислила, че Ванга й говори така от съжаление, но все пак скоро си отишла. Приготвила вечеря и чакала до полунощ, но мъжът й не си дошъл. Ядосала се много, че се хванала на Вангините приказки, и си легнала. Малко след това тихо почукване на прозорчето я сепнало и тя уплашено погледнала навън. Щяла да припадне от изненада. На двора стоял нейният Милан, действително по долни дрехи. Бил избягал от плен и дълго време се крил, докато успее да се прибере вкъщи. Смаяната жена отърчала до Вангини, чукала като обезумяла по вратата и викала: „Ванге, Милан си дойде!”

Така се родила легендата за Ванга. Някои от хората се страхували от нейното прорицателство и й приписвали най-невероятни мистични свой-ства, обвинявали я в магьосничество и заклинателство. Други пък, очаровани от нейните прозрения, преувеличавали казаното от нея и й приписвали „библейски чудеса”. Но всички случаи говорели за едно - че Ванга е получила признанието на обикновените хора, защото те чув-ствали в нея закрила и опора. Всъщност това огромно уважение я съпътства и до ден днешен. Ванга канят непрекъснато да бъде кръстница на новородени деца или да бъде кума на безбройни сватби не само в Петричкия край, но и в цялата страна. Канят я на всякакви семейни праз-ненства. Хората считат, че да поканиш Ванга на гости в къщата си и тя да те почете с присъствието си, това означава благополучието и разби-рателството да влязат в твоя дом.

*Вярата в пророческите й способности възниква постепенно. Твърди се, че най-напред предсказва смъртта на баща си: "Татко трябва да си зами-не точно на Димитров ден" и той умира на 8 ноември 1941 г. Става изве-стна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места. Ванга обяснява необичайните си способности с това, че може да вижда телата както живите, така и мъртвите души. Телата на мъртвите вижда като "прозрачни и безцветни" и така ги различава с тези на живите. Когато има човек при нея, идват близките му мъртви души и контактуват с него чрез Ванга. Основният глас, който говори на Ванга и който й помага да предсказва събития принад-лежи на "униформен (офицер) човек на кон, без шапка".
Тя успява да надникне и в съзнанието на всеки човек: "Нейната съвест ми говори". Тоест за източниците на информация на българската пророчица можем да обобщим, че са три вида:
- Човешкото съзнание - така тя успява да разбере с какви проблеми човекът е дошъл при нея, какви са надеждите и страховете му;
- Мъртвите души - чрез тях Ванга съвсем точно възпроизвежда минали и настоящи събития;
- Униформеният човек на кон, който не е прозрачен като мъртвите души и по всяка вероятност става въпрос за някой Светия. Ванга споделя за него: "А знам кой е, но нема да ви кажам". Според нея, той доставя основната й информация и тази, която не може да си набави от другите два източника.
Ванга разказва и за съществуването на извънземни раси, които населяват и Земята. До края на живота си Ванга е била с отворена фунтанела...

*Разсъжденията са на автора на сайта

Признание

"Нейната съдба в тоталитарна България е белязана с много обрати и изпитания за мисията й. Първоначално е отхвърляна, но след това мест-ните милиционерски власти в Петрич се домогват до помощта й за разкри-ване на заплетени случаи. Така Ванга получава първото си признание на социалистическата власт, която по-късно ще подсигури дома й, но и ще й постави охрана, която ще събира такса от желаещите. Ванга става притегателен център за политическия елит на бившия социалистически лагер. Нейни "пациенти" са ръководителите на тогавашна България, въп-реки че я посещават "под прикритие". Нейни приятели стават и лидерите на културния елит на страната. До нея се допитват политиците и обще-ствениците от Съветския съюз. Ежедневно идват посетители от Русия, често по няколко десетки души и така тя поддържа непрекъснат жив контакт с руската действителност. Затова и днес интересът към нея в Русия остава."

Феноменът

"Тайната на феноменалната, сляпа българска пророчица Ванга бе нераз-гадана приживе, но 9 години след смъртта й учените откриха ключа към загадката, пише руският вестник "Жизнь". Изследването е направено в Международната академия на науките от академик, доктор на енерго-информационните науки Юрий Негрибецкий, който се е посветил на изучаването на силата на ясновидството. Според него предвижданията на Ванга са се сбъдвали 70-80 на сто, а самата Ванга е обяснявала своя дар просто. Тя е казвала, че мислено сама си задава въпроса, а отговорът от само себе си изплува в главата й. Тя е можела да слуша, да вижда и да улавя това, което другите не могат. Нейният мозък е бил настроен на търсене на информация - той е бил като търсеща, компютърна система.
Тайната на ясновидството, според Негрибецкий, е умението да се проследява причинно-следствената връзка: "Светът е устроен така, че в него няма случайности, а бъдещето е многовариантно. Това е просветле-ние, интуиция - нещо, което в една или друга степен е присъщо на всеки."
Ванга е имала в мозъка си "сонар", затова е държала в ръцете си парченце захар, носен й от всеки посетител. Юрий Негрибецкий смята, че захарчето й е било необходимо, защото е кристал. "Кристалите подсилват ефекта да можеш да извлечеш информацията от пространството."
Рупите

По воля на Ванга през 1994 година бе вдигнат храмът "Света Петка Българска" в петричкото село Рупите, само на метри от къщичката, където приемала хората.

Краят

На 3 август 1996 г. Ванга, придружена от осиновения си син Димитър Въл-чев, е приета по спешност в реанимацията на Правителствената болница. Състоянието й е тежко и тя предусеща, че си отива. Пресата полудява. В болницата телефоните прегряват. Всеки вестник излиза с материали, къ-дето се правят най-различни предположения за болестта и състоянието на Ванга. Интервюират се различни медицински специалисти, правят се анкети по улиците тревожат ли се хората за състоянието на Ванга. Дни наред тя е новина номер 1 и измества дори и най-важните политически събития. Близките й се съгласяват официално да се огласи болестта на Ванга. Ванга е имала рак на гърдата от няколко години, но е отказвала болнично лечение, а ракът й е бил локализиран в домашна обстановка само с лекарства. Тя обаче стоически е изтърпявала болките, раз-правиите около строежа на черквата, безкрайната върволица от търсещи помощта й хора от всички краища на света, на които тя е продължавала да помага. Всички са шокирани.
Всички живееха с мисълта, че Ванга е вечна, че винаги ще бъде с нас и винаги ще ни помага. Много от нас не искаха да повярват, че и тя е смъртен човек.
Трябва да се уточни, че в крайна сметка Ванга не е починала от рак, а от изтощение и обезводняване. Ракът е бил калциран, а в черния дроб е имало само 2 метастази, което според специалистите й давало шанс поради възрастта й да живее още години. Но при влизането на многото течности в организма й първо са се повредили бъбреците, после сърцето и в крайна сметка това довело до нейната смърт. Но това е наше мнение и формална причина, защото тя си знаеше, че просто е извървяла пътя си и трябва да си отиде от този свят. (25)
На 10 август по обяд Ванга е изглеждала по-добре. Започнала да се прощава с близките си и да дава напътствия за собственото си погребение: подробно е определила дрехите, с които да бъде погребана, къде точно се намират те в дома й в Петрич; ковчега й да носят 8 мъже и всички да се казват Димитър.
Но същия ден вечерта (10 август, събота) тя рязко се подобрила. Лицето й се избистрило, страните й поруменели. Била бодра и в много добро настроение. Пожелала да я измият добре - лицето, ръцете, цялото тяло. Пожелала даже да й сложат парфюм. В един момент Ванга изглеждала щастлива, защото казала, че вижда всички мъртви роднини и приятели около себе си. Говорила с тях. Даже ги канела да поседнат до нея. Назовала съпруга си, баща си, майка си, нашия баща, много нейни починали вече приятелки. В следващия половин час разговаряла с мъртвите. Била много оживена и възбудена. Обърнала глава наляво, към прозореца на болничната стая, където според нея стоял баща й, и му казала, че на сутринта ще отиде при него. След това тържествено заявила: „И ангелите дойдоха да ме чакат.” И нещо много странно: „И жи-вотните от планетата дойдоха.” После казала, че е гладна и иска вода и хляб. След кратко обаче състоянието на Ванга изведнъж рязко се вло-шило. Дишането станало трудно. Дежурният екип се разтичал. Няколко часа правили необходимото, но тя все повече се влошавала. Някъде към 9 часа сутринта на следващия ден, неделя, било взето решение да нап-равят трахеотомия - разрез на гърлото, в който се пъха тръбичка, за да може болният да диша. Точно когато пристъпвали към тази процедура - в 10:05 часа, електричеството изведнъж прекъснало и апаратът не задействал. Било въпрос на секунди. В 10:10 часа Ванга предала Богу дух...

"Казват, че пророчицата е предвещала датата на своята смърт на 11 август 1996 година. България се разделя със своята пророчица Ванга. След като 55 години незрящата жена гледа в Отвъдното и предсказва съдби на хора и народи, тя напуска земния свят изморена, болна и оскърбена от чужди и от свои."

В последните мигове преди смъртта си, тя отново е загрижена за хората: "Да не се карате, ами да се обичате, че всички сте мои деца!"

Погребението

Още същият ден надвечер в местността Рупите е имало много хора. Кметството в Петрич и фондация „Ванга” поемат инициативата за пог-ребението. Навсякъде имало полицаи и бодигардове, които да се грижат за реда. Хора прииждат непрекъснато, въпреки че се знае, че тялото на Ванга ще бъде докарано за поклонение чак на другия ден, понеделник, към 18 часа. През цялата нощ плачещи и молещи се за душата й хора палят свещи пред и вътре в черквата и никой не мисли да си ходи. На другия ден цялата местност почернява от народ. Стотици опечалени пристигат с автобуси от всички краища на страната. Идват роднини от Струмица, Македония, родното място на Ванга. Има и нейни приятели от Гърция. В Петрич е обявен траурен ден и на всички обществени сгради се веят черни знамена. Камбаната в Рупите бие от рано сутринта за покойник. Този 12 август ми се стори най-горещият ден в живота ми. Към обяд термометрите вече показваха 40 градуса. По същото време пръв от официалните лица пристигна за поклонение настоящият ни президент г-н Петър Стоянов, тогава кандидат-президент. Поднесе ни съболезнования, на всеки поотделно каза по няколко думи. Заобиколилите го журналисти веднага припомниха, че през май, когато посетил Ванга, тя му е предрек-ла, че ще е бъдещият президент на България и за кой ли път беше права.
Около 19:00 часа докараха тялото на Ванга, внесоха го в черквата и я положиха в средата върху някакъв огромен хладилен шкаф, подходящо прикрит с плат, защото жегата беше непоносима и тялото нямаше да може да се запази в такъв вид до погребението на следващия ден. Започна поклонението пред тленните останки. Ние се поклонихме и седнахме около ковчега. Човешката върволица от хора сякаш нямаше край. Имах чувството, че цяла България е тук. Дошли бяха журналисти от световни агенции - Ройтерс, Франс прес, ВВС - и директно предаваха на своите агенции всичко, което ставаше на Рупите. От тях съпричастен към мъката на българите ставаше и целият свят. Чуждестранните журналисти просто не знаеха как да опишат видяното, защото наистина е голяма рядкост да видиш повече от 15 000 искрено опечалени и страдащи хора, които съвсем съзнателно споделят, че със смъртта на Ванга си е отишла и частица от тях. В деня преди погребението, 13 август, вторник, на поклонение дойде тогавашният президент д-р Желю Желев, целият министерски кабинет, председателят на Народното събрание, главният прокурор на републиката, много депутати и чужди дипломати. Пътят към Рупите беше задръстен от луксозни коли. Полицията и бодигардовете на видните държавни мъже (и жени) веднага разчистиха пътя към черквата и хората бяха отдалечени от нея. Когато влязохме вътре, те се наредиха около ковчега и опелото започна. По специално монтираната радиоуредба гръмна траурна музика. Пред микрофона г-н Чолаков, кметът на Петрич и художникът Светлин Русев произнесоха траурна реч.
Така изпратихме Ванга!
От голямата мъка, от топлината, от всичко, което ставаше около погребението, много хора припадаха. Три медицински екипа непрекъснато сновяха по поляната и свестяваха неиздържалите. Журналистите и официалните лица се стягаха да си вървят. Лека-полека поляната опустяваше и напрежението стихваше. Ставаше някак по-спокойно и по-подходящо да притихнеш край гроба и вече от душа да се помолиш за душата на Ванга. Много хора останаха и направиха тъкмо това. Това бяха най-верните Вангини приятели.

Неизпълнените предсмъртни желания на Ванга...
1. Ванга не одобряваше козметичните средства като начин за разкрасява-не, но на погребението си е била гримирана!
2. Гробът й да бъде на посоченото от нея място - в градината, сред цве-тята, пред скромната й къщичка. Гробът, според някакво архитектурно решение, бил направн вдясно от църквата! А може би е заради нечие изкушение да привлича прииждащите на преклонение хора?
3. „Димитровци” да носят ковчега - организаторите (кметството и фонда-ция "Ванга") не са пожелали да го сторят!
4. Ванга едва ли би одобрила толкова пищно погребение с присъствието на всички наши политици и държавници, които майсторски да се нагласят пред обективите. Тя би се радвала единствено на обикновените хора, които искрено я обичаха и от душа жалееха за нея, защото именно те бяха нейният свят и нейният живот.
5. Според убежденията си, тя е желала да бъде погребана според христи-янските обичаи, но в изкопания гроб е налят бетон и са налепени тера-котени плочки! А в Библията пише, че от пръст си направен и на пръст ще се превърнеш пак след смъртта си, а с това подобие на римска гробница цялата символика на християнския ритуал се обезсмисля!
6. На погребението на тази светица не е пял православен черковен хор! Но затова пък "хора" са се надпреварвали да изнасят речи пред много-хилядната аудитория и стотиците журналисти!
7. Собствената й сестра не е поканена да изнесе реч - човекът, който наистина има нужда да сподели мъката си от тежката загуба на глас!
8. Целият ритуал повече приличал на партийно, комунистическо погре-бение от близкото ни минало - с ред и дисциплина, но без „душа” и без чувства.

Ванга за себе си

Живот след смъртта
"Аз съм врата за тях. Тялото, като умира, гние и всичко живо, като умира, гние. Но част от тялото и душата, дори не знам как да го нарека, не гние. Говорите за прераждане. Какво е това, аз не знам. Но това, което не гние от човека, според мен е така: то се развива, за да достигне едно по-висше състояние, но ние не знаем какво е то. Примерно става ето така: умираш прост, после умираш ученик, после висшист, после ставаш учен или заемаш голям пост и т. н. Ето така е висшето. Това е душата.”

"Душата не умира. Само на лошите хора духовете стават зли и не ги прибират горе. Те не се прераждат."

"Прераждане има, но това не засяга всички души. На Земята се връщат отново само най-добрите и най-смелите души."

"Прераждаме се най-малко 150 пъти. Задължително. После - кой колкото си иска. Сите имаме по двама духовни учители, докат сме на Земята. Они са невидими и немат право да се мешат у кармата. Ама ни предпазват от пълното изкривяване на съдбата. Смъртта е поправка. Нема ад, нема рай. Има само обучение в разните нива. Секи път, преди да се преродим, ни зимат паметта, докато тече поредната съдба. Сами си избираме родите-лите-още преди да се родим. И никога не сме едно и също ниво с тях."

„Не одобрявам разточителство при погребение, тази показност не е продиктувана от голяма любов или скръб по починалата, а само за показ-ване пред хората, тази скръб не е истинска, защото не може чувствата да се измерват с количествата храна. Близките ми знаят колко много обичах аз съпруга си, но когато правя панихиди за упокой на душата му, раздавам само чиния жито, малко маслини и чаша вино. За мъртвия е важна почит-та и чувствата към него на живите, а не храната, той от нея няма нужда. Да вземем например Мелник. Преди града има паметна плоча на наши на-ционални герои, убити от турците през 1912 г. Направили им техните по-томци паметник и вече смятат, че са се отчели пред тях. Какво повече да правят? Мъртвият си е мъртъв, той си е отишъл, ние да гледаме живите. Не е вярно, защото мъртвите продължават да живеят. Те са сред нас, обичат ни и ни помагат да прозрем вечните истини на живота. Затова трябва да ги почитаме със сърцата си.”

За нейните трансове
"Когато падам в транс и първо почувствам го в езика. Така притисне ме, притисне ме, отежава ме, отежава ме и мозъка... и не знам вече какво става. Но аз се крием като усетам, че ще падам в транс.
Сестра й Люба: "И видът й се променя. Като мъртва е. Никакви движения не извършва, само говори, без да се движи. То все за нещо се случва този транс, има нещо определено, което трябва да се предскаже..."
Из диалог с проф. Шипковенски

За диагнозите, които поставя
"Виждам го. Дека е болното място се открива и го виждам..."
Из диалог с проф. Шипковенски: Самата диагноза и лечението, билки или определен лекар, й се казват от "гласа".

За съпруга си
"Той имаше брат убит и ме помоли да кажам кой го уби. А, викам, не мога това. След това неколко пъти идва и един ден гласа ми казва - "Слушай сега, кажи му така: да дойде на 27 август, тоя що ме ръкува пръв, той уби брат ти." А, колко съм била будала! Сега не казвам...
Той дошъл три дена напред и си седи вънка, на двора много народ и са-байлето на 27-и идват двама заедно и ме ръкуват. Арно, ама тия били от нийното село - единият, другият бил от друго село. Още като ги виде, си казал: - "Сега знам вече", но нищо не направил. И после ми каза гласо: - "Ето мъжо ти", после цяла година мина и както се каза, така стана. Една друга жена му кажа, една приятелка в Петрич му кажа, така и така, и той рекъл: - "Тая мома нема мене да земе, аз съм сиромах." И после майка му казала: - "Тая мома е светица, тая може ли да се жени, как може, да се жени, тая светица не може да се жени". Аз се ожених и после животът ми мина така, не е много за говорене"... Из диалог с проф. Шипковенски

За страха и скръбта
"И страх не ме е от нищо. Аз страх не знам. Може от некои живи хора така, да ми дойде един страх, може да мане да ме убие, може да направи, може всичко, така ми преминава през акъло, но така както некои се боят от тъмнината, от духове, от гробища, от мъртви - не. После друго, има хора, като идат на гробищата, като видат мъртви, плачат. Аз не плачам, не. Аз съм толкова корава, но заплачах ли, по пет дена съм болна. За-плачах ли, знай, много ми е тежко... Аз като идам на гробищата, при моя другар, заставам, но не плачам често, но некой път, когато плачам, нито ме питай, нито ме търси, нито нищо и се разболявам и тогай кога плачам, тече ми една много горчива вода от устата.
Из диалог с проф. Шипковенски 

Сестра й за Ванга

За режима й
"Тя има специален режим и благодарение на това има много здрава нервна система - не се нервира от нищо. Сутрин става рано, в пет часа вече е на крак, но не закусва никога. Точно в дванайсет трябва да обядва. В два часа ляга да спи, до пет не дава никой да я безпокои. Вечеря обезателно в осем часа, в десет е в леглото. За храната е капризна малко, тя си подбира храната. Обича месо и не може да пази диета. Всеки ден иска ядене с месо."

За хобито й
"Има чувството, че е тринайсетгодишна - има желание да подрежда кукли, сутрин като стане, обича да ги пипне една по една, подрежда ги, издухва ги от прахта... Във всички стаи имаме кукли. Аз мисля, че тя понеже е била на тринайсет години, когато е ослепяла, тази възраст е оставила в нея впечатления за цял живот, защото след тринайстата си година тя остава в тъмница, не вижда нищо.

За умората
"Тя е много весела иначе, много весел човек, но ей така като се претовари, като преминат много хора при нея, се чувства като пребита. Какво изчерпва от себе си, какво се случва с нея при тия контакти, не знам. Има хора, които приема с радост, има някои, които изобщо не приема. В началото беше абсолютно безпогрешна. Не знам, защото беше млада ли, какво е не знам, по-категорична беше в това, което казваше. Сега при тоя прилив на хора, може би като се преумори, допуска и грешки, нали. Щото тя като почне да се уморява, почва да се кара..."

ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА ВАНГА

 


Източник: www.vanga.eu

1941- II Световна война
"Ще дойде време, ще има война, държава ще се обяви срещу държави, ще мине с железо, свет ще победи, ще загуби войната..."

"Скоро светът ще се обърка и много народ ще се изгуби... След една година ще има война. Съберете пари и дайте курбан на църквата "Св. Петнайсет мъченици", за да се запази градът от разрушения."

Тая държава, която ще се обяви срещу голема Русия, тя ще изгуби войната."

Първите паранормални способности на Ванга се проявяват през 1941 г., когато й се явява конник в златни доспехи и й казва тези думи. А също "Ти ще предсказваш за живи и мъртви. Не се бой, аз ще съм до теб и ще ти казвам какво да препредаваш." И наистина, на следващия ден германците нападат Югославия и Гърция. С което всъщност започва и участието на България във Втората световна война.

28 Август 1943 - Смъртта на цар Борис Трети
"Расте твоята държава, разпрострял си се много нашироко, но бъди готов да се събереш отново в орехова черупка. Помни датата 28 август." Казано пред самия него при срещата му с Ванга през пролетта на 1941 г.
На приближени на царя през 1943 година, малко преди неговата смърт, е казала:"На леглото на Симеончо да турите цървена панделка."

1968 - за Прага
"Помнете Прага! Големи сили кръжат над града и викат: "Война! Война!" Прага ще се превърне в рибарник, в който ще ловят риба..." По-късно хората по цял свят следели с потрес нахлуването на съветските танкове и войските на Варшавския договор в чешката столица.

1969 - Индира Ганди 
"Тя скоро ще дойде отново на власт, но няма да се задържи дълго и смъртта ще прекъсне властта й." Ванга е казала това във време, когато Индира Ганди е била в опозиция и неотдавна е излязла от затвора. Тогава още не са се предвиждали предсрочни парламентарни избори и няма как една обикновена и слабо грамотна жена да предвиди хода на събитията... Тогава всички са смятали, че шансовете на Индира за победа са били равни на нула.

1974 - Разцепването на Кипър
"Виждам зелена ограда - ще постои още време, после ще я махнат. Много красива и богата държава" Предсказано от Ванга 30 г. преди преврата за присъединяването на Кипър към Гърция и турската окупация на северните части на страната.

1979 - Гражданска война в Никарагуа
"Още много кръв ще се пролее в Никарагуа. Реки от кръв ще текат. Хората не могат да си представят какво още ги чака." Така Ванга пред-рича продължилата почти десет години гражданска война в Никарагуа.

сряда, 23 февруари 2011 г.

ЛЪЖЕПРОРОЦИ И "НАСЛЕДНИЧКИ" НА ВАНГА

ЛЪЖЕПРОРОЦИ И "НАСЛЕДНИЧКИ" НА ВАНГА
Източник: www.vanga.eu

„Не искайте да се облагодетелствате чрез моите вещи, моето име, авторитет и дарба, защото те са получени от хорското нещастие."


За съжаление в днешно време една от най-доходните и модерни професии в България е да си екстрасенс. Такава дарба обаче се дава свише на хора, които по някакъв начин са доказали своята святост и безкористност. Дарбата им е дадена с единствената цел да помагат на хората, както го е правила Ванга. Без да търси внимание и популярност, без да търси благодарност и с цялата си всеотдайност е посветила живо-та си на хората.Но все по-често се появяват мними "наследници" на дар-бата й, със съмнителна дейност и способности, което е меко казано подло!
Самата Ванга не е уважавала особено екстрасенсите, понеже е виждала, че повечето са користни. За да даде дарба Бог на някого да лекува, той трябва да е от "тревата по-нисък", да умее да обича, да съчувства и да е скромен. Единственото, което аз съм чела и излязло от устата на Ванга относно нейните наследници е изказването й пред художничката Веса Цицелкова. Преди да замине за Париж, Ванга й обяснява къде точно да застане в Нотр Дам, за да й се яви "тази, която ке я наследи". Жената вижда, докато се моли, образа на момиче, което живее на някаква улица в Париж. След проверка, се оказва, че наистина съществува тази улица в Париж, но не успява да открие детето. След като разказва за видението си на Ванга и тя пак продумва "тази ке има като моята дарба".
В никакъв случай не се съмнявам, че освен Ванга има и други ясновидци със способности, но защо трябва да се наричат нейни наследници? Защо трябва да градят своето име върху утвърденото име на Ванга, върху нейния изстрадан и отдаден на хората живот? Защо след като са толкова добри ясновидци не разчитат на своите собствени сили и не изградят сами доверието на хората? Според мен, ако имаше ясновидец с нейната сила, досега всички щяхме да знаем за него.
Искам да направя още няколко съществени разлики:
1. Има ли някой от така наречените наследници, на когото е отнето едно от сетивата? Някой, който живее е пълна тъмнина?
2. Някой с отворена фунтанела?
3. Ванга е била далеч от всяка суета и е живяла съвсем скромен живот. В никакъв случай не е търсила популярност, не е търсила изява чрез медиите – не е било необходимо да се саморекламира.
4. Познавала е цялото народно словесно богатство и цялата Библия с най-малки подробности, без да я е чела.

От всички екстрасенси, които всички ние гледаме под прожекторите и обективите всекидневнои, кой може да покаже поне една прилика?
Опитах се да проуча начините, по които да успявате да различите истинските ясновидци / екстрасенси от шарлатаните. Дано да ви бъда полезна: "Как да разпознаем шарлатанина?"

"Бог дава дарбата безплатно и ти също трябва да я даваш на хората безплатно".

"Сега идват много хора, дето се представят, че контактуват с извънземни. И до един смятат, че Бог ги е дарил, а не си дават сметка, че това не става така. Никой нищо не ти дава ей така. Ходи си човекът по белия свят, греши, робува на страсти и пороци, не изпълнява Божиите заповеди, дори не вярва в Бога, а Той изведнъж – хоп и му дава небесен дар. Така “изведнъж” дава само Сатаната. Неговите “дарове” са временни, само докато душата на човека се съблазни, докато се възгордее, че е нещо по-особено от другите. Този човек се осъжда на вечно страдание. Да бяха тези хора отворили житията на светиите, щяха да видят каква вяра, колко години страдания и изпитания са нужни, колко време покаяние, пост и молитви са необходими, та човек да очисти душата си и да стане готов да приеме Божията милост като небесен дар - било то лечителство, ясновидство, пророкуване...
За цъжаление българинът е податлив на сатанински внушения. Тези същества, с които общува, са единствено рожби на дявола и не идват отдалече, а са си тук, около нас, или идват от поднебесното царство, което се обитава от сатаната и неговите слуги... "

Изкушени от славата на Ванга скоро след нейната смърт се появяват десетки нейни "наследници" на дарбата й. Те се представят пред своята публика, жадна за среща с паранормалното, като благословени лично от Ванга приживе. Желаещите да се накичат с безпорния авторитет и феномен на Ванга се появяват и в Русия.

Идваха при Ванга и прочути лечители и екстрасенси. Това някак се беше превърнело в традиция. Тези хора подобно на българските им колеги се подлагаха на своеобразна „индикация” за висотата на своите способности. Идваха с огромно самочувствие и съзнание за „божествената” си мисия на земята. Всяка добра дума, казана им от Ванга, се раздухваше и преувеличаваше в пресата като получено „майсторско свидетелство”, като признание за тяхната изключителност.
Истината обаче е друга. Много от тези „богоизбрани” апостоли напускаха Вангиния дом изцяло развенчани и посрамени. Тя нямаше добро мнение за екстрасенсите. Ванга непрекъснато споделяше, че това са лъжепророците на „последните времена” на земята. Те не могат да помогнат на човека, а само да изкушат душата му, да го объркат. Най-великият лечител според нея беше Бог и човек трябваше да търси неговите лекове, за да живее добре и на земята, и в отвъдното. Спомням си за конфузната среща на Ванга с екстрасенса и лечителя Георгий Грабовой. Пресата предварително разгласи пристигането на прочутия човек-рентген. Изписаха се много суперлативи. Организирани бяха срещи на болни и страдащи хора във Военния клуб в София, където Грабовой проведе масови сеанси. Не съм чула някой да се е излекувал след тези срещи, но гледката преди започването им беше доста потискаща. Събрали се бяха стотици болни - сакати в инвалидни колички и с патерици. Имаше и ненормални, водени от свои близки. Малката зала, определена за сеансите, не можеше да ги побере, та доста стояха и отвън на стълбите - надяваха се силата на дарбата на лечителя да ги докосне и от по-далечно разстояние. Но след „лечението” всички бяха разочаровани.
Георгий Грабовой се срещна с Ванга на Рупите в края на октомври 1995 година. Чула за голямата слава на екстрасенса, Ванга го подложи на своеобразен изпит. Извика от чакащите пред вратата й млад посетител от София, който беше дошъл да търси лек за болното си дете. Ванга му каза, че детето е на 2 години, има тумор в главата и вече е с разсейки. „Диагнозата” й беше, че вече е много късно да се направи каквото и да било и че детето ще умре също както и другото им дете, починало няколко години по-рано. Разбира се, Ванга не се изрази така директно. Тя добре разбираше огромната болка, която ще причини с разбиването на последната надежда на бащата, затова му каза, че това е изпитание, но да се моли Богу и той един ден ще дари семейството му със здраво дете. Георгий Грабовой, който присъстваше на разговора, не се съгласи с диагнозата на Ванга. Той посъветва бащата да дават на детето билки, с които да се прочистят червата на болното, и това щяло да му помогне да се излекува. Реакцията на Ванга беше страшна. Лечителят беше изгонен като измамник с най-грубите думи, на които Ванга беше способна. Всички присъстващи се почувствахме много неудобно, а как се е чувствал лечителят, дори не искам да си помисля. Все пак той се опита да „спаси” честта си и беше организирал импровизиран сеанс в крайпътен ресторант, като не беше забравил да поиска от любопитните по 20 лв. за вход, но „представлението” нямаше успех, защото оценката на пророчицата вече го беше изпреварила.

Алан Чомак и Кашпировски са се срещали с Ванга на Рупите. За тези срещи тя винаги разказваше с малко ирония. Кашпировски я беше посетил през пролетта на 1990 г. Седнал край нея и споделил веднага, че усеща да „лъха от Ванга студ”. Ванга го чула и вероятно не й е било много приятно от тази констатация, но нищо не казала. Едва когато започнала подробно да разказва за семейството и проблемите на Кашпировски, той съвсем забравил за „студа” и започнал да се приближава до нея. Както всички останали, бил смаян от невероятните й способности за разлика от Ванга, която не беше впечатлена от неговите. „Ще казва, че можел да загрее вода в чаша”, иронично и недоверчиво споделяше тя, а после, клатейки отрицателно глава, подхващаше отново темата за лъжепророците.
При Ванга беше и Тамара Глоба, астроложка от Русия, която предсказ-ваше на хората по звездите. Благодарение на пресата стана популярна и в България. Голямото желание на Глоба също беше да се срещне с Ванга и те се срещнаха, но не зная как Тамара се е чувствала след това, защото моята леля беше изцяло скептична и към астрологическите сеанси. Разговорът тръгнал в съвсем интимна посока. Ванга направила подробен преглед на интимния живот на посетителката и не й спестила острите забележки относно нейното поведение. Накрая, като да се увери окончателно в резервите си към способността на астроложката, Ванга я помолила да й каже нещо за бъдещето, а Тамара Глоба й се извинила, че „нямало звезди”. „Щях да разбера нещо и за себе си - смееше се понякога незлобливо Ванга, - но нямаше звезди, за да го кажат.”

Вълната на „екстрасенсите” у нас се увеличаваше. Не бяха малко и тези, които се обявиха за „ученички” на Ванга или още по-смело - за нейни „наследнички”. Аз се опитах да се намеся, като цитирах в някои издания казаното от Ванга, че „тя не може да има ученички, защото при никого не се е учила, за да го предаде на друг, и че само Господ знае дали ще има наследничка”, но това изявление мина незабелязано. И как не! Да си под „запазената марка” на Ванга означава повече „клиенти” и естествено повече пари, много пари.

КАК ПРОРОКУВА ВАНГА?

Източник: www.vanga.eu
„Когато застане пред мен даден човек, имам чувството, че в главата ми се разтваря прозорец, чрез който наблюдавам картини и животът на човека преминава пред очите ми като на кинолента, а над мен чувам глас, който ми казва какво да предавам.”

В някои от сеансите, обикновено когато е пророкувала световни събития, Ванга е изпадала в транс: внезапно и прилошава, цялата пребледнява и от устата й излиза глас, който е поразявал околните със силата си, със съвсем различния тембър, с думи и фрази, които тя не притежава в речника си.

Диалог с Красимира Стояноваот от книгата й "Ванга", в който пророчицата пояснява как и какво вижда по време на сеансите си:


К: Виждаш ли конкретни лица - образ, външен вид, картина, обстановка?
В: Да.
К: Как се появява бъдещето на конкретен човек?
В: Виждам живота му като на кинолента.
К: Четеш ли мисли?
В: Да.
К: На какво разстояние?
В: Без разлика.
К: Как четеш мислите на чужденците? Езикови бариери?
В: Не.
К: Можеш ли да извикаш информация за посочен период от време или да поставиш въпрос?
В: Да.
К: Силата на ясновидството ти зависи ли от сериозността на поставения проблем или от силата на личността, с която разговаряш?
В: Да.
К: Зависи ли от моментното здравословно или психическо състояние на личността?
В: Не.
К: Ако предскажеш нещастие или смърт, може ли то да бъде предотвра-тено?
В: Никой не може да го предотврати.
К: А за група лица, селище, държава?
В: Не.
К: Жизненият път на човек зависи ли от силата на индивида и може ли да се изменя?
В: Не. Всеки следва строго определен път.
К: Как определяш основния проблем на всеки посетител?
В: Появява се образ и чувам глас.
К: Имаш ли чувството, че ясновидската ти дарба е програмирана от по-висши сили?
В: Да.
К: Какви?
В: ....
К: Виждала ли си ги?
В: Да. Те са прозрачни фигури - така, както човек вижда отражението си във водата
К: Светещите точки във въздуха тяхна проява ли са (вероятно става въпрос за праната - авт. на сайта)?
В: Да.
К: Могат ли да се материализират?
В: Не.
К: По твое или по тяхно желание влизате в контакт?
В: Обикновено по тяхно.
К: Състои ли се човекът от няколко взаимно свързани в симбиоза тела: етерно, физично, умствено?
В: Да.
К: Как виждаш починалите?
В: С образ и глас.
К: При контакт с починал човек, той задава ли въпроси или само отго-варя?
В: И двете.
К: Запазва ли се личността след смъртта?
В: Да.
К: Как възприемаш смъртта?
В: Само като физически край.
К: Кое е по-силно: родствената или духовната връзка?
В: Духовната връзка е по-силна.

Друго интервю:

Въпрос: Говориш ли с духове?
Ванга: Идват много и най-различни. Някои от тях не мога да ги разбера. Но тези, които идват и са около мен, ги разбирам. Един идва, чука на вратата и ми казва: „Тази врата не е добра, смени я!”
Въпрос: Помниш ли, като падаш в транс?
Ванга: Не. Не помня почти нищо. След транс аз се чувствам много зле през целия ден.
Въпрос: Опитват ли се да те лъжат?
Ванга: Много рядко, повечето хора не смеят.
Въпрос: Вземаш ли лекарства?
Ванга: Не.
Въпрос: Никога ли?
Ванга: Не, не съм. Само преди време за кръвното ми налягане един лекар ми даде някакви хапчета, но като взех да ги пия, започна да ми пресъхва устата, просто не мога да си завъртя езика. Спи ми се. Пия вода не ми е сладка, и изхвърлих хапчетата.
Въпрос: И какво правиш?
Ванга: Нищо. Само много искам, като догледам, да мълча.
Въпрос: Ти как си почиваш?
Ванга: Ами мълча. Затворя се в стаята си и не искам никакви хора. Лягам по гръб и мълча. Само това ме спасява.

НЯКОИ НАУЧНИ ОБЯСНЕНИЯ ЗА ФЕНОМЕНИТЕ

Източник: www.vanga.eu 

„Москва, 22 септември (БТА). Известният учен от Туркмения Одек Одеков е предложил взаимно свързани хипотези, които обясняват някои природни феномени на Земята с влиянието на извънземни цивилизации, съобщава ТАСС от Ашхабад. Според учения приблизително на всеки 3600 години се създава благоприятно положение на Земята за полети и за сондиране на планетата X. За тази загадъчна планета разказват рисунки и записки на астрономи от шумерската цивилизация. Според древните представи Слънчевата система се състои от 12 небесни тела - Слънцето, Луната и 10 планети. Учените продължават да търсят тази планета - планетата X, която се върти по наклонена орбита и затова трудно може да се открие. Като се има предвид, че с трета космическа скорост-17 км/сек - полетът от нея до Земята ще трае само 18 години, възможността за посещение на извънземни същества е напълно реална. Преданията за атмосферните аномалии в древността, стигнали до нас в йероглифските знаци, легенди и библейски митове, съвпадат с приблизително време на извънземни посещения преди 7600 и преди 3600 години...”

Недоверието в способностите на Ванга е парадокс за съвременната цивилизация. Би могъл да се нарече "парадокс на консерватизма", "информационен парадокс" или "цивилизационен парадокс". Но несъмнено то е белег на ненормална ситуация в осветляването на уникално явление за историята - леля Ванга. Американският учен Ноам Чомски формулира проблем за съвременното човешко познание, наречен от него „Проблем на Оруел”: как може да се знае толкова малко, след като разполагаме с толкова много фактическа информация? Проф. Д. Филипов.

Науката за сега е в състояние да предложи известно, поне хипотетично, обяснение за настъпилата промяна на възприемателните способности на леля Ванга. Очевидно засегнати са рецепторната и висшата нервна. Може да се предположи, че е повлияно върху неизвестни до сега мозъчни центрове, които латентно съществуват у всеки човек и че нещастията стимулират функционирането им. Става възможно да се приема съвършено нова информация и да се установят необичайни контакти с обкръжаващата земна и космическа среда.
Изследванията, свързани със създаването на "изкуствен интелект", доведоха теоретичното познание до извода за особени способности на невроните да изменят предходната си активност и съдържателна насоченост - явление, определяно като "пластичност". Ако се прекъсне входът за получаване на информация от един неврон, той често реагира, като намира друг вход, който дотогава е бил абсолютно безчувствен. Тази взаимозаменяемост е научно обяснена от американския невропсихолог К. Прибрам. Проф. Д. Филипов.

Човек е заставен да наблюдава външния свят през много малки прозорчета и заради това възприема микроскопична част от физическото разнообразие на природата. Дори, когато е въоръжен с вече могъщата експериментална база на науката.
Сега се констатира, че екстрасенсите значително разширяват традиционните представи за възприемателните способности на човека. Науката все по-често се натъква на факти, че човек всъщност разполага с огромни неизползвани възможности на физиологичната и психичната си организация за възприемане на света. Гениалността е едно потвърждение. Всъщност нормални способности са само реализирана степен в оползотворяването на действително притежаваните от човека способности. Уместно е да се запита дали тази ограниченост е недъг на еволюцията на изминалите вече поне 3 милиона години, който ще бъде преодолян в някаква перспектива, или пък човек постепенно е загубил способности, присъщи му на минали стъпала от развитието му? Най-новите изследвания сочат, че мозъкът непрекъснато се развива... Проф. Д. Филипов

Законът за съхранение на енергията вероятно действа и като закон за съхранение на информацията. Може би става дума за един и същи закон. Леля Ванга по някакъв начин е успявала да приема цялата тази информационна действителност, без преградите на измеренията. Проф. Д. Филипов

СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ ФЕНОМЕНИ?

Източник: www.vanga.eu

Ще бъде ли достатъчен за извинение фактът, че човешкият кръгозор е ограничен и затова се стъписваме пред всичко необичайно и ни е по-лесно да го отречем изцяло, вместо да му отдадем нужното внимание?
Да си припомним за Сай Баба - индиец, обявен от около милиард индийци за "свещен гуру–проницател". За него Артър Кларк казва, че реалната му същност граничи с най-фантастичното и способностите му са сякаш извънземни. Той е ясновидец, духовен церител, който лекува хората с ръ-цете си и прави чудеса... Често подарява на събеседниците си предмети, които буквално е вадел от нищото...
Феноменът на Ванга е придружен с много фактология и ако за момента науката не може да предостави обосновани доказателства, не означава, че не съществува. Тези научни доказателства със сигурност няма да закъснеят. Ако обаче отричаме повишените осезателни и възприемателни способности на Ванга, трябва да отречем и способността на пчелата и пеперудата да възприемат ултравиолетовите лъчи, повишеното обоняние на кучето, детайлното зрение на ястреба и т.н.
По-долу ще ви представя факти за феноменалните способности на Ванга и някои научни обяснения, но оставям сами да прецените на какво да вярвате. Но не забравяйте, че най-напред Земята е била плоска, а сега истината е друга...

През 60-те години проф. Георги Лозанов, тогавашен директор на Института по сугестология първи е прозрял нуждата от записки за необичайната дейност на Ванга, затова с целия си авторитет и познания в областта на парапсихологията е поставил изследванията си за нея на на-учна основа. Заедно с екип от научни работници анкетират хиляди посе-тители, описват над 7000 поразяващи с точността си случаи, записват стотици Вангини сеанси на магнетофинна лента и правят документален филм за нея. Установяват 80% пълна точност в прогнозите и пророчест-вата й. Тук обаче трябва да се има предвид, че Ванга невинаги е казвала пълната истина на хората, за да не ги разстрои. Самата тя споделила: "Ако казвам на хората всичко, което виждам и зная, те на часа ще поис-кат да си отидат от този свят." Някои от предсказанията й пък са зако-дирани и не могат да се разкодират, докато не се сбъднат, като това:
...Млада жена разказва: „Дълги години живяхме цялото семейство в стара схлупена къщурка. Веднъж попитах Ванга ще имаме ли и ние къща като хората. Тя ми каза: „Да, виждам къща, но само прозорци, без основи.” Не можах да разбера какво означава това и зачаках. След около два месеца, когато се връщах от работа, видях много пушек и прахоляк пред нашата къща. Побързах и ужасена видях, че старата ни къща се е срутила (до нея строяха нова къща и работниците я бяха подкопали, това после се уста-нови), основите й бяха рухнали, а от горния етаж висяха във въздуха, кой знае как закрепени, прозорците...”

Ванга се е срещала с много учени хора, но накрая, когато срещата приключва, те напускат къщата й в недоумение или са безкрайно удивени от всичко чуто и казано.
„Как да разбирам това чудо? - е попитал след срещата големият съветски учен Анатолий Михайлов. - Как Ванга направи връзката с моята майка, която е починала преди повече от десет години? Възможно ли е мъртвият мозък да даде информация?”
На известен български историк е говорила с подробности за живота по нашите земи през XII век, като че ли чете по книга. Самият учен после споделил, че тя му е разказала за неща, които не са му били известни, макар да минава за един от добрите познавачи на тази епоха.

Много учени сега се мъчат да обяснят на какво Ванга дължи пророческия си дар, но тя има свое собствено обяснение: „Когато след голямата буря ослепях и бях лишена от зрение, денонощно плачех и молех Бога да не ме оставя така безпомощна и в тежест на бедното ни семейство и Той чу молбите ми. Тази дарба ми е дадена от Бога! Той ме лиши от човешко зрение, но ми даде други очи, с които да оглеждам целия и видим, и невидим свят, и стана така, че аз, която останах инвалид и имах най-голяма нужда от помощ, започнах да помагам на всички страдащи и станах за тях опора и надежда.”
По повод на тази сила на Всевишния тя често казва: „Ако не е рекъл Бог, дори един косъм не можеш да си свалиш от главата.”

Мнозина, които са скептично настроени към нейната дарба, смятат и до днес, че Ванга си има посредници, чрез които предварително събира сведения за хората, които я посещават. Това, разбира се, не е вярно и е невъзможно, тъй като при нея пристигат хиляди съвършено непознати хора от всички краища на света. При това тя говори за новородени и за още неродени деца, вижда и разговаря с хора, починали преди 100, 200 и повече години, за които дори и най-близките не си спомнят, знае какво лекарство или каква билка да посочи на тежко болен човек и той да оздравява, след като медицината със своята хилядолетна практика се е оказала безсилна.

Ванга е казала: "Дойде времето на чудесата и науката ще направи големи открития в областта на нематериалното. Учените ще открият много факти за бъдещето на нашата планета и за Космоса. Ще намират данни за това в старите свещенни книги. Ще бъдат разгадани много тайни. Ще се открият много старини."

Рецепти - Ц, Ч, Ш, Я

Рецепти - Ц, Ч, Ш, Я

ЦИСТИТ – Когато узрее царевицата, съберете прясна коса, изсушете я на сянка и я приберете в тензухена торбичка.
При цистит пийте топъл чай от тази коса всеки ден по 1-2 ч.ч.
ЦИРЕИ - Прави се малка питка от ръжено брашно, прясно мляко и прясно масло. Налага се на болното място за една нощ. Лапата изтегля всичко без остатък.
ЦИРЕИ - Да се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г прясно масло и 1 ч.ч. прясно мляко. Тестото се слага на кърпа и болните места се налагат 3 вечери поред.
ЦИРОЗА – Да се вземе майчино мляко, размесено с бяло брашно.

ЧЕРЕН ДРОБ (болен) – 100 г изсушен жълт равнец или пресен в двойно количество се стрива на прах. Прибавяме 100 г брашно и малко вода, за да стане всичко на каша. Правим 60 малки топчета. Изсушаваме ги и ги прибираме на хладно. Преди да започнем да ги пием, задължително пием еднократно английска сол за очистване. Вземаме хапчетата сутрин и вечер по 1 в продължение на 1 месец.
ЧЕРВА (болни, у дете) – казва, че е хранено неправилно и да ограничат маслото в храната.

ШИПОВЕ - Срязва се наполовина 1 глава кромид лук и върху всяка част се капва по 1 капка катран. Налага се болното място и се превързва да престои 1 нощ.
ШИПОВЕ (в ръката) - Вълнено парче плат, натопено в ябълков оцет и поръсено със счукан тамян, се налага на ръката.
ШИПОВЕ (на кръста) - Вълнено парче плат, натопено в ябълков оцет и поръсено със счукан тамян, се налага на кръста.
ШИПОВЕ (на петата) - Нагрява се бакърен съд, отгоре се поставя вълнено парче плат и болният стъпва върху него, докато изтине.

ЯЗВА (стомах) – получава се от недобре сдъвкана и гореща храна
ЯЗВА (кървяща, на дванайсетопръстника) – Да се разбие на крем 1 белтък от яйце, 1 ч.л. пудра захар и 1 с.л. зехтин. Болният да взема по 1 с.л. на гладно всяка сутрин в продължение на 10 дни.
ЯЙЧНИЦИ (възпалени) - Сварява се горско сено в подходящ съд и болната се слага на парата. Процедурата се прави всеки ден до премахване на възпалението.
ЯЙЧНИЦИ (възпалени) - Болната се слага на пара от черна метла, полята със зехтин.
ЯЙЧНИЦИ (възпалени) - Сварява се прясна зелка, полива се с прясно мляко и болната се слага на парата.
ЯЙЧНИЦИ (възпалени) - Болната се слага на пара от непрана вълна.

Рецепти - Т, У, Х

Рецепти - Т, У, Х

ТЕМПЕРАТУРА (висока, детска) - Да се облее болното с водата от сварено кисело грозде. След това се измазва с мас и гроздова ракия.
TЕМПЕРАTУРА (висока, детска) - Сваряват се заедно в произволно количество плодовете на кисели сливи, ябълки и диви круши. Прибавя се едно пакетче анасон. Водата не се прецежда. Когато поизстине, детето се накисва в подходящ съд за около 20 минути. След това се изплаква с чиста вода, намазва се леко с гроздова ракия и се облича за спане. След като се изпоти, се преоблича в чисти дрехи.
TЕМПЕРАTУРА (висока, детска) – Детето да се изкъпе с вода от сварено горско сено.
ТЕЧЕНИЕ (гинекологично) - Жената да постои над пара от вода със сварена смарадлика.
ТРОМБОФЛЕБИТ – Посолява се със сяра бял свински дроб и 3 вечери поред се превързва болното място.

УДАРЕНО (натъртено място) - Сварява се добре около половин килограм стар бял боб. Разварените зърна се намачкат добре и с тях се налага болното място. Отгоре се превързва с памучно платно. Добре е болният да преспи 1 нощ с тази превръзка.
УКРЕПВАНЕ (и за отслабване) - Особено на прага на пролетта. Сваряват се поотделно в произволно количество вода изсушена смрадлика, пелин, лайка и анасон (1 пакетче на баня, а останалите билки - количество на око). Варят се 5-10 мин. След като изтине, водите от всички билки се прецеждат и се смесват. Тялото се полива след измиване поне 3 поредни дни, за да има ефект.
УПЛАХ - Щом се уплаши от нещо, човек трябва веднага да изпие 1 чаша вода с малко захар.
УХАПВАНЕ ОТ НАСЕКОМИ - Да се натрие мястото с листа от черен бъз.
УХО (възпаление) – пие се чай от подбел, правят се бани с вода от сварен подбел, след това цялото тяло се измазва с мас и ракия.

ХЕМОРОИДИ - Измита, подсушена и нарязана главичка от билката змиянец се смила на брашно. Взема се 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица от билката. Смесват се и от сместа с малко вода се правят топчета с големината на хапче. Пият се два пъти на ден по 2 хапчета по време на ядене.
ХЕМОРОИДИ (кървящи) - Плодовете на драката се накисват в зехтин 7 дни на слънце. Сутрин на гладно се взема по 1 супена лъжица, а след ядене по 1 чаша чай от същите плодчета.
ХЕМОРОИДИ (външни) - Вари се билката бяло подъбиче и се правят бани в леген или вана.
ХЕМОРОИДИ (Външни) - Билката водно пиперче от двата вида (със широки и с тесни продълговати листа) се вари в голямо количество вода и с нея се правят седящи бани в леген или вана.
ХЕМОРОИДИ (външни) - Плодчетата на черния бъз, сварени като конфитюр без захар, се вземат по една с.л. всеки ден преди ядене.
ХЕМОРОИДИ (Вътрешни) - Да се вземе от растението бял имел, което расте само на бор, и да се начупят от стъблото заедно с листата клечки около 1 супена лъжица. Да се залеят с 1 чаша студена вода и да се оставят да престоят във водата една нощ. На сутринта водата се изпива. На другата сутрин процедурата се повтаря до излекуване. Натрошеното стъбло може да се използва 2-3 пъти. тази рецепта е неприложима за хора с ниско кръвно налягане, защото белият имел го сваля още повече.
ХЕПАТИТ – „За жълтеница има много просто лекарство, което лекува за три дни без остатък. Още щом се забележи (болестта), в продължение на 3 дни всяка сутрин се изпива сокът на 1 лимон, размесен с 1 лъжица сода бикарбонат. Изпива се на гладно.”

Рецепти - Р, С

Рецепти - Р, С

РАЗДВИЖВАНЕ НА КРАЙНИЦИТЕ - Прави се мехлем от 100 гр. свинска мас и 1 с.л. сол, с който се намазва парче плат и крайникът се увива.
РАЗСТРОЙСТВО (ако не е от тлъста храна) - 10 къпинови връхчета се варят в 1 л. вода, докато остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден в продължение на 3 дни по 1 к.ч.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Зелени орехчета се заливат със зехтин и съдът, в който са сложени, престоява 40 дни на слънце. След това болният маже болните места, докато се свърши сместа.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - 1 с.л. дъбова пепел се слага в съд с 2 ч.ч. студена вода. Оставя се за 1 нощ да се утаи. На другата сутрин се отделя внимателно бистрата вода и се пие по 1 с.л. сутрин и вечер след ядене, докато свърши водата.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Обут в памучни чорапи, болният да ходи сутрин по росата в планинска ливада. Когато добре се намокрят чорапите, да останат на краката и да съхнат на слънчевите лъчи.
РАЗШИРЕНИ ВЕНИ - Свински бял дроб да се нареже на филии, които се насоляват със сяра и се налагат на болните места.
РАНИ (порезни) - Бързо се затварят, ако се мажат със зехтин, в който 20 дни са киснали цветчета от жълт кантарион. Този зехтин е подходящ и за лекуване на кървяща рана. Пие се сутрин на гладно по 1 с.л.
РАНИ (охлузване) - Мажат се с мехлем от 1 ч.л. свинска мас, 1 ч.л. мед и 1.ч.л. сода бикарбонат.
РАНИ (охлузване) - Наред с прилаганото лечение, болните всекидневно да ядат салата от керевиз.
РАНИ (трудно зарастващи) - 3 клонки от билката зарасличе се варят в 1 л. вода, докато остане на половина. Прецежда се и се правят промивки.
РАНИ незарастващи) - мехлем от счукани кълчища и прясна свинска мас.
РЕВМАТИЗЪМ (невралгичен) - да прави слънчеви бани, като преди това намазва болните крайници с мас и оръжейно масло.
РЕВМАТИЗЪМ - Изкопава се корен от орехово дърво, когато цъфти, от дълбочина около 60 см. Първата жила, която има дебелината на 1 пръст, се отрязва от дънера на около 20 см. Пуска се в шише, пълно с 1 л. зехтин. Бутилката се заравя на мястото на откопаното коренче на 60 см. дълбочина и престоява в земята 40 дни. Когато шишето се извади, се съхранява на тъмно място. Болният се маже с този зехтин от петите до врата, т.е. цялото тяло, докато зехтинът свърши.
РЕВМАТИЧНИ БОЛКИ ПРИ ЛОШО ВРЕМЕ - Лапи на коленете и китките от сварените листа на смарадлика.

САРКОМА (при подутини) – Подутите места да се налагат с месо от дивеч, насолено с нишадър.
СИНУЗИТ - 2-3 дни поред по един път на ден в двете ноздри да се капват по 2-3 капки сок от настъргана грудка на билката ботурче.
СИНУЗИТ – Чрез редуване всяка вечер в една от ноздрите се слага прясно краве масло, колкото царевично зърно.
СКЛЕРОЗА (десеминарна) – Медна терапия, да се „изтегли кожата”.
СЛАБИ ДЕЦА (до 3 години) - През пролетта, когато се развиват листата на дърветата, да се направят 10 бани със сварени орехови листа.
СЛАБИ ДЕЦА - 1 кг. зелена тученица се сварява в 6 л. вода и като изтине, детето се потапя до шията. Към билката могат да се добавят 1 пакетче анасон и шепа диви круши. След 15-20 мин. детето се изважда, изплаква се и се слага да спи.
СЛИВИЦИ (възпалени) – Взема се от билката разгонче, която расте във вода и е най-лечебна към средата на месец март. Счуква се добре, размесва се със свинска мас и след като се намаже сместа на парче памучен плат, се прави компрес на гърлото.
СЛИВИЦИ (възпалени) - Изсушени коренчета от кукуряк (хората от Петричкия край го наричат „спреж'') се стриват на прах. Омесва се малко тесто от вода и брашно и от него се прави лента - дълга и широка, колкото е необходимо, за да обвие врата на болния. Лентата се поръсва със счукана билка и с нея се обвиват вратът и гърлото така, че добре да обхване сливиците. Особено добре действа при подути сливици, защото ги свива и премахва възпалението. При децата времетраенето на компреса е не повече от половин час. Прави се 2-3 пъти до премахване на възпалението. Възрастните могат да преспят с компреса 1 нощ.
СЛИВИЦИ (Възпалени + трета сливица) - Прави се лента от меко тесто така, че да увие шията и врата на болното. Счуква се на ситно изсушен корен от билката спреж (кукуряк) и се наръсва обилно на тестената лента. Завива се добре гърлото на болното, като се внимава да се покрият и сливиците. Отгоре се прави превръзка от бинт или памучно платно. За малките деца лечението е от 30 мин до 1 час, 1-2 пъти, за по-големите деца превръзката да стои 2-3 часа, а за възрастните - цяла нощ.
СЛЮНЧЕНИ ЖЛЕЗИ (увредени) - Лапи от невен.
СТЕРИЛНОСТ (причина) - най-вече при ранно полово общуване; страх от забременяване; носене на много тясно бельо; простуда.
СТОМАШНО РАЗСТРОЙСТВО - Да се пие няколко пъти през деня чай от джоджен.
СTОМАШНИ РАЗСTРОЙСTВА (летни, у дете) - 3 дни поред да пие чай от „парички'' - плодовете на храста драка (palius aculeatus). Варят се няколко минути по 3-4 парички в чаша вода.
СУХОЖИЛИЯ (на ръцете, възпалени) – В 500 мл студена вода се накисва стрък тинтява за 1 нощ. На следващия ден се правят компреси на ръцете с водата, в която е накиснато парче памучен плат.
СУХОЖИЛИЯ (на ръцете, възпалени, тендовагинит) – Има се предвид сухата остра форма. В 500 мл студена вода се накисва стрък тинтява за 1 нощ. Вечерта се правят компреси на болното място, като се натопява бинт или памучна кърпа във водата, изстисква се и се връзват болните ръце. Добре е да се преспи с компреса, когато ръцете почиват. Ако е необходимо, процедурата се повтаря.
СЪРБЕЖИ ПО ТЯЛОТО (силни) - Да се свари в много вода 1 кг ечемик и болният да се изкъпе с водата.
СЪРБЕЖИ ПО ТЯЛОТО – 500 гр. Спирт за горене да се смеси с 50 гр. салицил. Възпалените места да се мажат сутрин и вечер.
СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (предпазване) - 4 пъти в годината по четири дни да се пие цвят от син глог.
СЪРЦЕБИЕНЕ (моментно) - Разтворете една лъжица захар в чаша вода и я изпийте.
СЪРЦЕБИЕНЕ (на нервна почва) – Да се настържат половин кг. лимони с кората, добавя се 200 гр. мед и 40 смлени кайсиеви ядки. Взема се сутрин и вечер по 1 с.л.

Рецепти - П

Рецепти - П

ПИЕЛОНЕФРИТ (у дете) - Да се прави диета, да се храни с царевичен хляб, да пие вода от сварена царевична свила.
ПЛЕКСИТ - Болното място да се налага със счукан тамян и ябълков оцет, намазани на вълнено парче плат. Прави се докато болката премине.
ПЛЕКСИТ (силни болки в ръката) - Да се счукат листа от върба и да се наложат върху болното място.
ПЛЕШИВОСТ (кръгова, детска) - Билката огнивче (1 стиска) се вари в половин литър гроздова ракия, така че да поври 5-10 минути. като изстине, течността се прибира в шише и всяка вечер се мажат с памуче оголените места.
ПЛЕШИВОСТ (кръгова, детска) - Плешивото място се почиства с рафиниран бензин на памуче. Корен от билката кисличе се разрязва на 2 половини и се натрива главата на детето, където плешивостта се е появила най-напред. Натрива се в продължение на 10 дни.
ПНЕВМОНИЯ (Категорично неустановена) - Да се пие отвара от ленено семе една седмица. Да не се пие студена вода.
ПНЕВМОНИЯ - Болният гол, завит в чаршаф, да лежи на горещ пясък.
ПОДАГРА - В 500 мл вода се вари 1/2 с.л. от билката заешка сенчица, докато водата изври половин пръст. Водата се пие 1/2 час преди ядене 2 пъти дневно - сутрин и вечер, по 1 ч.ч. За да има лечението траен и добър ефект, трябва да се съчетае със стриктна диета - без месо и алкохол, само плодове и зеленчуци. Добре да се правят подходящи минерални бани или да се отиде в планина, като се пие планински чай.
ПОДУВАНЕ НА СТОМАХА - Да се пие горски чай и само минерална вода.
ПОДУТИ ГЛЕЗЕНИ - В 3 чаши вода се вари 5 мин. 1 супена лъжица синапено семе. Пие се по 1 кафена чашка три пъти на ден преди ядене.
ПОДУТИНИ ПО ТЯЛОТО - Счукан тамян се поръсва върху памучен плат, напоен с вода от сварено синапено семе и намазано с мед.
ПОРЯЗВАНЕ - Жълт кантарион се кисне в зехтин поне 24 часа. С него се маже порязаното място и раната бързо се затваря. Оставен съдът на хладно място, сместа може да се запази и да се ползва дълго време.
ПРЕДИНФАРКТНИ СЪСТОЯНИЯ - да се пие чай от трънка 4 дни, сутрин на гладно.
ПРЕУМОРА (и стоене на влага) - Да се увият краката с мушама, направена от восък, зехтин и вода. Болният да преспи с нея една нощ. При нужда процедурата да се повтори.
ПРЕЯЖДАНЕ - Сока на 1 лимон с 1 ч.л. сода бикарбонат и малко захар за вкус.
ПРИЛОШАВАНЕ (Внезапно) - Под лъжичката- да се слага счукана билката лепка.
ПРОЛЕТНА УМОРА - Чай от синапено семе. 1 с.л. се вари 5-6 мин. в 600 мл. вода. Пие се 3 пъти на ден по 1 к.ч. преди ядене.
ПРОСТАТА (възпаление) - Смила се въглен от изгорено липово дърво. Пие се по 1 чашка като чай 7 дни поред.
ПРОСТУДА (много силна) - Да се направи пластир от 10 листа изсушен и стрит тютюн, мед и силна ракия. Пластирът се залепва на кръста да престои 1 нощ. При нужда се повтаря.
ПРОСТУДА И КАШЛИЦА - За възпалени и подути бронхи - в 100 мл. вода се вари 1 дафинов лист, докато водата остане наполовина. Пие се 3 пъти на ден по 1 с.л.
ПРОСТУДА НА ГЪРЛОТО - Ходилата на краката се намазват с мехлем от мас, счукан или накиснат пелин и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Обуват се чисти памучни чорапи и се преспива една нощ.
ПРЪСТ, КОЙТО ЗАБИРА ОКОЛО НОКЪТЯ - Да се вземе 1 люта чушка, да се махне дръжката и малко от семките. Кухината да се напълни със силна ракия. Пръстът да се пъхне в чушката и да се превърже за 1 нощ, като е нужно в кухината да се запази и ракията.
ПСОРИАЗИС (причина) - появява се след силен стрес, уплаха или много непричтно преживяване.
ПСОРИАЗИС - След добро почистване със спирт болните места да се мажат с изстискан сок от билката сапуниче.
ПСОРИАЗИС - Събират се люспите от голяма морска риба (напр. с тегло около 3 кг.), взема се и жлъчката на рибата. Сваряват се в 1 л. бяло вино около 30 мин. Прецежда се и се смесва с 200 мл. зехтин. От тази смес се мажат поразените места след хубаво измиване. Процедурата трае докато свърши сместа. При къпане е добре да се използва яйчен сапун.
ПСОРИАЗИС - Друга една жена, болна от псориазис, Ванга посъветва: " Ще намериш восък и сабор. Восъка ще занесеш в черквата, а сабора ще го сложиш във възглавницата си." Още докато носела восъка към черквата, жената почувствала облекчение. Излекувала се.
ПУКНАТА КОСТ - Разбиваме 2-3 белтъка от пресни кокоши яйца и прибавяме 2-3 пълни лъжици брашно. Получава се рядко тесто като за палачинки. В тази смес потапяме бинт или марля и превързваме мястото. Брашното се втърдява и става като шина, а белтъците помагат костта да зарасне до няколко дни.
ПЪРХУТ - Възвира в една тенджера вода 1 супена лъжица стипца. След измиване косата се полива.
ПЪРХУТ - 1 ч.ч. ябълков оцет смесваме с 1 к.ч. зехтин и щипка сол. Разбиваме добре и мажем измитата с мек сапун кожа на главата. Повтаря се докато свърши лекарството.

Горе

Рецепти - Н, О

Рецепти - Н, О

НАБИТО МЯСТО - Прясно одрана заешка кожа намазваме със зехтин и поръсваме с червен питер. Превързваме набитото място. Няма значение дали травмата е прясна или от дълго време. Първата нощ с тази превръзка боли много, следващата по-малко и накрая изчезва.
НАПИКАВАНЕ (при малки и големи) - 1 стрък глухарче се вари 5 мин в 2 ч.ч. вода. Пие се сутрин и вечер по 1 ч.ч.
НАПИКАВАНЕ (у малко дете) - На бяло вълнено парче плат се намазва следната смес: 1 супена лъжица домашен сапун (настърган), 2 белтъка, 1 чаена лъжичка стрити зърна от бяла дъвка, същото количество счукан бял тамян и 1 ракиена чашка гроздова ракия. Парчето плат със сместа се слага като лапа една вечер на кръста на детето, 1 вечер ниско на корема.
НАПИКАВАНЕ (малко дете) - казва на майката да хване една пчела, да я умъртви, да я сложи в залък хляб и да го даде на детето да го погълне
НАПИКАВАНЕ (голямо момиче) - Да се изкопаят корени от билката винбой. След изсушаване корените се стриват на прах и се поставят върху нагорещена тухла. Когато започне да пуши, детето се поставя да клекне върху пушека.
НАПУКАНИ ПЕТИ - Вместо вода се пие чай от сварени зърна ръж.
НАПУКАНИ РЪЦЕ - Да се направят 2-3 бани на ръцете в хладка вода, в която е сварена билката пипериче.
НАТЪРТЕНО МЯСТО - Да се налага с кръгчета от нарязан картоф.
НЕВРАЛГИЯ - да се пие 3 пъти на ден по 1 ч.ч. преди ядене чай от анасон - в 3 чаши вода се варят 3 ч.ч. анасон.
НЕВРАЛГИЯ - В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене.
НЕВРАЛГИЯ - Да се пие чай от сварена маточина и индрише.
НЕРВЕН СТОМАХ (с оскъдна киселинност) - Събираме листа от дългия, ос-тролист живовляк, докато не е разцъфтял. Слагаме 200 гр. измити листа в 500 мл. гроздова ракия. Вари се докато ракията остане наполовина. Прецежда се и се оставя да изтине. Съхранява се в хладилник. Всеки ден се пие по 1 с.л. рано сутрин (в 5 часа), за да може болният да полежи в леглото още 1 час. Закусва се в 7 часа. Лечението трае докато свърши лекарството. Може да се повтори при нужда.
НЕРВЕН СТОМАХ - Сутрин на гладно се изпива по 1 с.л. мастика в 1 чаша вода. 10-15 мин. след това се изпива 1 с.л. зехтин.
НЕРВ (лицев, възпаление) – Да се нагори в гореща жар метална игла и с нея, с леко докосване (като боцкане) да се обгори кожата на лицето най-напред от здравата страна, а после от болната. Леките обгаряния по кожата минават бързо и не оставят следи.
НЕРВ (прищипан след падане) - Да се направи мушама от памучно платно, върху което е намазана смес от зехтин, стопен восък и вощица (равни части). Мушамата се залепва по целия гръбначен стълб от врата до опашката.
НЕРВНО БОЛЕН - Да се смесят 500 гр. захар и 500 гр. мед. Пие се по 1 с.л. 2 пъти на ден.
НЕРВНО БОЛНА - Да се пие отвара от индрише - 1 листче се сварява в 200 мл. вода. Пие се по 1 к.ч. 2 пъти на ден.
НЕРВНО БОЛНО ДЕТЕ - Да се изкъпе с водата от сварено горско сено.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО - Болният да пие отвара от корени на къпини.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО - Болният да пие чай от риган.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО - Болният да пие отвара от маточина.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО - Болният да пие вода от сварени връхчета от коприва.

ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА (нарушена, причина) - неправилно хранене.
ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА (нарушена) - Само сутрин да се пие запарка от жълт кантарион - 1 ч.л. се залива с чаша вряла вода.
ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА (за стимулиране) – 1 с.л. исландски лишей се вари в 600 мл. Вода, докато изври наполовина. Пие се 3 пъти на ден след ядене по 1 к.ч. поне 1 месец.
ОБРИВИ - Болният да се къпе с вода от сварени дъбови кори.
ОБРИВИ - Да се пие чай от семе от фий 20 дни.
ОБРИВИ - Събираме 1 шепа зелена коприва, измиваме я добре, подсушаваме я и я изпържваме до прегаряне в 1 ч.ч. зехтин. Мазнината се прецежда и с нея мажем обривите. Ако е копривна треска, мажем всеки ден в продължение на 5 дни.
ОБРИВИ (дребни) - Събираме през лятото от билката росопас, когато цъфти. Сваряваме 10 корена от нея в 1 кофа вода. Изкъпваме се и се поливаме с водата. Добре е да се повтори 2-3 пъти.
ОБРИВИ (детски) - Сваряват се коприва и бъз (листата) по равни части. Като изстине водата, с нея се облива цялото тяло на детето.
ОБРИВИ (детски, появили се внезапно и без основателна причина) - В шишенце се смесват равни части чист винен оцет и олио. След измиване местата на обрива се мажат с памуче, натопено в сместа.
ОБРИВИ (Копривна треска у дете) - Да се сварят по равни части коприва и бъз и с прецедената вода детето цялото да се полее.
ОБРИВИ ПО КОЖАТА - във вода се вари цвят от синчец и метличина. Правят се обливания на тялото.
ОБРИВИ ПО ТЯЛОТО - Използва се прах от дървесина на дърво, проядено от червеи. При деца този прах се вари във вода, прецежда се и с водата болното се полива цялото. При възрастни след изкъпване тялото се маже с крем, направен от праха на дървесината, размесен с чиста свинска мас.
ОБРИВИ ПО ТЯЛОТО (при новородени и бебета) - Сварява се във вода билката кускут (Кукувича прежда) и с нея се изкъпва 1-2 пъти детето до изчезване на обрива.
ОБРИВИ ПО ТЯЛОТО (упорити) - Да се свари ръж и да се пие водата по няколко пъти на ден.
ОТОЦИ (по краката) - в една кофа студена вода да разтвори 1 пакет каменна сол. После да вземе една кърпа за лице, да я топи в тази вода и да си я налага на кръста. Щом кърпата се затопли, отново да я топи във водата. След този компрес жената изхвърлила много вода и повече не получила отоци.
ОТРОВЕН (от риба) - на часа да вземе една супена лъжица мастика, размесена в чаша вода. Олеква след 5 минути!
ОТСЛАБВАНЕ - В голям съд, след като заври водата се слага 100 гр от изсушената билка омайниче и се вари 5 мин. След като изтине, се прецежда и се облива тялото след добро изкъпване. Обливането се прави 3 поредни дни, а вечер се пие по 1 ч.ч. запарка от маточина.
Ще бъдете удивени от бързия ефект на тези бани! Спрете скъпите и вредни хапчета! (бел. авт.)
ОТСЛАБВАНЕ (ускоряване обмяната на веществата) - Три пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене „кафе'' от изгорена дъбова кора.
ОТСЛАБВАНЕ (и за укрепване и очистване) - Особено на прага на пролетта. Сваряват се поотделно в произволно количество вода изсушена смрадлика, пелин, лайка и анасон (1 пакетче на баня, а останалите билки - количество на око). Варят се 5-10 мин. След като изтине, водите от всички билки се прецеждат и се смесват. Тялото се полива след измиване поне 3 поредни дни, за да има ефект.

Рецепти - Л, М


ЛЕВКЕМИЯ (у дете) - Да се пие сок от плодчетата на билката слез.
ЛЕВКЕМИЯ (у дете) - Прах от изсушени и стрити плодчетата на билката слез да се смесят с изсушено сирище от малко агне. С малко вода се пие 2 пъти на ден по 1 ч.л.
ЛЕВКЕМИЯ - Болният да пие сок от корените на билката слез.
ЛЕВКЕМИЯ - Взема се сирище от агънце, което още не е яло друга храна освен млякото на овцата. Сирището се раделя на 7 части. Съхранява се в хладилника. В 1 л. овче прясно мляко се разтваря по 1 част. Млякото се пие сурово, без да се вари, на 4 приема на 1 ден, т.е. за цялото лечение са необходими 7 л. прясно овче мляко.
ЛЕВКЕМИЯ - да пие водата от сварени зърна на пшеница, царевица, овес, ръж и просо. После младежът се обади, че се чувства отлично и е напълнял с 5 кг.
ЛУДОСТ (внезапна) - да се купи нова стомна, да се напълни с вода от реката, обратно на течението. С тази вода се полива 3 пъти болния. След това стомната трябва да се хвърли назад, да се чупи, без да се обръщате.
ЛУМБАГО - При внезапна болка в кръста, от която не можеш да се изправиш: натопи една хавлиена кърпа в леденостудена вода, извий я и я постави на болното място. Отгоре сложи найлон и плътна памучна пижама. Ако поспиш така през нощта, на другата сутрин ще си на крак.

МАЗОЛИ - Не ги режете! В кърпичка от тензух сложете бучка сол и капнете 2 капки вода. Завържете кърпичката около мазола през нощта. Усеща се силна и неприятна болка, но ако повторите 2-3 пъти процедурата, мазолоте ще изчезнат.
МАЛАРИЯ - Измива се прясно кокоше яйце и се слага в емайлиран съд. Залива се с 200 мл. винен оцет. Съдът не се покрива. Когато черупката се стопи, сместа се разбива добре и се изпива на гладно.
МАСТИТ (причина) - от носене на тясно бельо и дрехи.
МАСТИТ - Залепва се питка от пчелен восък на кожата над мастното образувание. Закрепва се с лейкопласт. Слага се 3 нощи поред.
МАСТИТ - Смесват се ръжено брашно, стопено прясно масло и прясно мляко и се прави малка питка от мекото брашно. Слага се на болното място. Лечението се прилага няколко пъти, като тестото стои през цялата нощ.
МАСТИТ - Компреси на гърдите с отвара от пелин и подбел.
МЕНСТРУАЦИЯ (нередовна) - Жената да постои над пара от вода със сварена смарадлика.
МЕНСТРУАЦИЯ (бебе) - бебето започнало да получава месечно кръвотечение. Ванга препоръчала да й донесат една купчинка от пръстта, която мравките изнасят и изхвърлят напролет от мравуняка си, след това да я попарят с вряла вода и да поддържат детето над парата. Скоро след това кръвотечението спряло.
МИГРЕНА - В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене.
МИОМА НА МАТКАТА - Болната да пие в продължение на 15 дни три пъти дневно по 1 кафена чашка отвара от конопено семе.
МУСКУЛ (разтегнат, на ръката) - Да се натопи ръката до рамото във вода, в която е сварен зелен бъз и е добавена 1 с.л. сода бикарбонат.
МУСКУЛИ (разхлабване, у дете) - 200 гр. мед се объркват с 20 гр. сяра и с тази смес се прави хубав масаж (от масажист). Да се масажира, докато детето се изпоти 3 пъти.
МЪРТВА КОСТ (израстък на костта) – Сгорещяваме парче стара керемида върху гореща жар, докато се зачерви. Натопяваме вълнено парче плат в газ за горене. Заливаме парчето керемида със студена вода. Слагаме вълненото парче плат върху костния израстък и отгоре поставяме топлата керемида. Държим я, докато болният може да търпи. Прави се 4-5 пъти до изчезване на израстъка.
МЪРТВА КОСТ (израстък на костта) – Загряваме ситен речен пясък, слагаме го в платнена торбичка и го държим на мястото, докато изтине. Прави се докато костта изчезне.

Рецепти - К


КАШЛИЦА (упорита) - 1 с.л. от изсушен цвят на драка ври до завиране в 200 мл. вода. Прецежда се и се пие вечер преди лягане по 1 к.ч.
КАШЛИЦА (магарешка) - В корените на дивата роза се образуват топчета като от вълна - семките на храста. Две от топчетата сваряваме в 1 л. вода и пием вечер по 1 к.ч.
КАШЛИЦА - Да се сварят листа от подбел и да се пият като чай.
КАШЛИЦА (стара, у пушач) - Корени от слез се варят в мляко. Пие се по 1 чашка няколко пъти на ден.
КАШЛИЦА (силна) - 4 ореха с черупките, 1 супена лъжица цвят от бъз, 1 супена лъжица пчелен мед се варят в половин литър вода. Болният да пие след прецеждане по супена лъжица 3 пъти на ден.
КАШЛИЦА (силна) - В продължение на 1 седмица болният да пие чай от ленено семе.
КАШЛИЦА (детска) - 100 г мед и 100 г прясно масло се смесват с 1 пакетче ванилия. Взема се три пъти по 1 чаена лъжичка.
КАШЛИЦА (детска, упорита) - Сваряват се 1 картоф, 1 глава кромид лук и ябълка в литър вода, докато водата остане наполовина. дава се на детето три пъти на ден по чаена лъжичка.
КАШЛИЦА (упорита у възрастен) - Смола от бяла череша голяма колкото орех, се сварява в 1 литър вода. Прецежда се и към водата се прибавя 200 г мед, 3 зърна карамфил и на върха от ножа исиод. Взема се по 1 супена лъжица сутрин и вечер на гладно.
КЛЕПАЧИ НА ОЧИТЕ (възпаление) – Сваряваме гъста отвара от пелин и натопяваме памучни тампони. Изстискваме, слагаме на клепачите и лежим с тях около 2 часа. При нужда повтаряме процедурата.
КОЖАТА (възпалена) - В 500 мл вода се сварява една и половина супена лъжица изсушени листа от маточина, докато водата остане наполовина. Правят се компреси на възпаленото място с напоена и изтискана памучна кърпа, докато възпалението премине.
КОЖА НА ЛИЦЕТО (възпалена, разранена) – Да се налага с мъх от камъни, които се обливат от течаща вода.
КОКОШИ ТРЪН - Мястото, където най-напред се е поя-вил трън, да се нагори с гореща прахан. След това веднага да се направи гореща баня.
КОКОШИ ТРЪН - 3 поредни вечери се прави баня на засегнатото място с вода от сварена смарадлика, докато изтине водата.
КОЛИКИ (у деца) - През лятото събираме билката клинавче (часовниче) в по-голямо количество. Около 2 шепи от билката сваряваме в 5-6 литра вода. Без да я прецеждаме, когато поизстине до търпима температура, потапяме детето до кръста. Държим го в билковата вода около 20 мин. Изплакваме го с хладка чиста вода.
Намазваме коремчето на детето с чиста свинска безсолна мас и малко по-слаба гроздова ракия. Завиваме добре детето да поспи. След третата процедура коликите изчезват.
КОЛИКИ (у деца) - След баня намазваме гърба на детето с прясна чиста мас, слагаме го да легне по корем и започваме кръгови масажи на плешките и вдлъбнатата част над дупето. До 10 мин след започване на масажа започват да излизат косъмчета, които можете да избръснете. Процедурата може да се направи някокло пъти, докато спре излизането на косъмчетата.
КОЛИТ - Два пъти на ден болният да пие суроватката от изстискано сирене, като избягва тлъста храна.
КОЛЯНО (болки) - Правим домашен квас, разстиламе го върху ленена кърпа и го посипваме с нишадър. Завиваме болното коляно и преспиваме с превръзката. Така 3 вечери поред.
КОНЮНКТИВИТ - Пресни листа от слез се смилат и три вечери поред се прави компрес на болното място.
КОСА СГЪСТЯВАНЕ И БЛЯСЪК - След измиване да се полива с вода от сварени орехови листа и остролист живовляк.
КОСОПАД - Измитата коса се облива с вода от сварен бръшлян.
КОСОПАД - В половин литър гроздова ракия се сваряват около 200 г „мустачки'' от лоза в добре затворен съд. след като изстине, сместа се прецежда и с нея се маже главата след измиване.
КОСОПАД - Косата се измива с хума, след това в продължение на 1 месец след измиване оголените места се натъркват с леко запечени нарязани кръгчета от лимон.
КОСОПАД - 3 коренчета от кукуряк и 4-5 стръка заедно с корените и листата на гръцка коприва се варят в 500 мл. винен оцет, докато остане наполовина. Оцетът се прецежда и след като изтине, се прибира на хладно място. С този оцет се маже главата всеки път след измиване, докато се свърши. При нужда процедурата се повтаря.
КОСОПАД (при дете) - 3 коренчета от детелина (кисличе), големи колкото маслина се настъргват на ситно ренде и се заливат със 100 мл. чист спирт или силна гроздова ракия. Билката кисне 1 денонощие и след това 1-2 пъти дневно оголените места се търкат с напоено памуче.
КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (високо) - В 1 водна чаша поставяме на дъното 1 супена лъжица царевично брашно и го заливаме с гореща вода до напълване на чашата. Престоява една нощ. На сутринта на гладно се изпива само водата, без да се разклаща чашата.
КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (високо) -1 супена лъжица от изсушените листа на драката се варят в 500 мл вода само докато заври. оставя се да изстине и се изпива на два пъти, само сутрин на гладно.
КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (високо) -1 супена лъжица от листата на билката драка се варят в 500 мл вода, докато водата стане наполовина. След като изстине, я прецеждаме. Това е количеството настойка, която изпиваме на деня – сутрин и вечер по 1 винена чаша (100 мл.), но ако кризата е силна, изпиваме наведнъж цялото количество сутрин, на гладно.
КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (високо) - Взема се една супена лъжица от изсушен бял имел. Залива се и престоява 1 нощ в една чаша студена вода. На сутринта на гладно се изпива само водата.
КРЪВОТЕЧЕНИЕ (обилно, продължително у жена) - Да с избият добре 6 жълтъка от пресни яйца, да се смесят с половин чаена лъжичка лимонтузу и да се изпие сместа. При нужда да се повтори.
КРЪВОТЕЧЕНИЕ (независимо от къде тече) - Може да се спре, като се пие отвара от плодовете на драката сутрин и вечер.

Рецепти - Ж, З, И


ЖЛЪЧКА (болна) - Болният да изяжда дневно по 2 круши на гладно. Да пие компот от диви круши без захар.
ЖЛЪЧКА (болна) - 1 коренче от билката жълта тинтява с големина около 3-4 см се накисва в 1 л бяло домашно вино. Престоява 3 дни. Изважда се от виното и се пие по 1 с.л. 3 пъти на ден по време на ядене.
ЖЪЛТЕНИЦА (при бебета, родени през лятото) - Да се поливат с вода, в която е сварена билката кукувича прежда.
ЖЪЛТЕНИЦА – „За жълтеница има много просто лекарство, което лекува за три дни без остатък. Още щом се забележи (болестта), в продължение на 3 дни всяка сутрин се изпива сокът на 1 лимон, размесен с 1 лъжица сода бикарбонат. Изпива се на гладно.”

ЗАДУХ - Смесват се по 200 гр. мед, зехтин и гроздова ракия. 3 пъти дневно се пие по една ракиена чашка.
ЗАПАРВАНЕ (подсичане у деца и възрастни) - Дъбово дърво, проядено от червеи, се стрива на много ситни трици. След измиване мястото се напудря с този прах.
ЗАПЕК - 1-2 пъти на ден се взема по 1 супена лъжица мармалад, направен от сварени плодчета на черния бъз без захар (може мед).
ЗАПЕК - Изпича се една ябълка и се залива с карамел (горена захар). Изяжда се, като поизстине.
ЗАУШКА - Синя амбалажна хартия се надупчва ситно с игли и се намазва с мед, ракия и счукан тамян. Залепва се зад ушите. Болестта изчезва за 3 дни.
ЗАЧЕРВЕНО ГЪРЛО И КАШЛИЦА (дори придружено с храчене на кръв) - Чай от смарадлика. Тя не е отровна, както смятат някои хора. 1 с.л. от билката се вари в 500 мл. вода, докато остане наполовина. Това количество се изпива на 3 пъти през деня с малко мед след ядене.
ЗЛОЯДИ ДЕЦА - Да се съберат всякакви плодове, които са кисели и още не са узрели. Да се сварят в голям съд, докато станат на каша. Когато водата поизтине, без да се прецежда, в нея да се потопи детето до гушката. Да постои във водата половин час. След това да се измаже със свинска мас и гроздова ракия.

ИЗГАРЯНЕ (от горещ предмет) - 6 жълтъка от пресни яйца и 6 ч.л. прясно, стопено масло се разбиват добре, докато сместа стане като майонеза. Болните места се увиват неколкократно с марля, напоена с мехлема.
ИЗТОЩЕНИЕ (и при деца) - Вземете стебло на магарешки трън (най-лечебен е, когато е вече с пъпки и расте близо до вода), отрежете стеблото и го обелете, докато стигнете до крехката сърцевина. Изяжте го като десерт. Необходими са 10 стебла и умората изчезва.
ИМУННА ЗАЩИТА - 1 път месечно се поливайте с вода, в която е сварена мащерка.
ИСТЕРИЯ - 1 букет от билката срамниче престоява 1 нощ в кофа със студена вода. На другия ден билката се сварява в същата вода и щом изстине, болният се полива с нея.
ИШИАС - Лятото припичане на слънце.

Рецепти - Д, Е


ДЕБЕЛО ЧЕРВО (изпадане, у дете) - Нагрява се тухла и се залива със студена вода. Слага се отгоре вълнено парче плат. Когато температурата стане подходяща, детето се поставя да поседи върху кърпата, докато тухлата изстине.
ДЕБЕЛО ЧЕРВО (изпадане, у дете) - Нагрява се бакърена тава и се обръща с дъното нагоре. Отгоре се слага влажна вълнена кърпа. Когато температурата стане подходяща, детето се слага да седне върху кърпата.
ДЕБЕЛО ЧЕРВО (задържа се продължително време преработена храна и не може да се изхвърля) - Да се стрият на прах зърна от бяла дъвка, да се размеси със зехтин и по 2-3 пъти на ден да се взема по 1 с.л.
ДИАБЕТ (причина) - появява се след силен стрес, уплаха или много непричтно преживяване.
ДИАБЕТ (детски, начална форма) - Да се съберат цветовете на бяла черница. Да се сварят и с водата да се облее детето.
ДИАБЕТ (детски, начална форма) - 10 кисели червени ябълки се сваряват в около 5 литра вода. Детето се облива с водата след изкъпване.
ДИАБЕТ (начална форма) - Да се пие отвара от къпинови връхчета.
ДИАБЕТ (начална форма) - шушулки от зрял боб, около 3 кг., се сваряват и отварата се пие по 1 ч.ч. сутрин на гладно.
ДИЗЕНТЕРИЯ - 1 стиска билка огнивче се вари в 1 литър вода около 10-15 минути. Пие се от водата по 1 кафена чашка само сутрин, 2-3 дни.
ДИЗЕНТЕРИЯ - Сварява се прясна дъбова кора с дължина около 10 см в 1 л. вода. Ври, докато водата остане наполовина. Когато изтине, се пие по 1 кафена чашка на ден на гладно. За деца - по 1 ч.л.
ДИСКОВА ХЕРНИЯ - Счукана стара керемида се смесва с 2 белтъка, 1 ч.л. счукан бял тамян и 1 ракиена ч. гроздова ракия. Намазва се вълнено парче плат и пластирът стои на кръста, докато падне сам.
ДИСКОПАТИЯ - Настърган балкански картоф се налага на болното място за 1 нощ или се повтаря, докато отмине болката.

ЕКЗЕМА - Букет горски цветя се сварява и с водата се облива болният.
ЕКЗЕМА - В 1 к.ч. спирт за горене пуснете на върха на ножа салицил. Разбъркайте добре и мажете поразеното място 1-2 пъти на ден, докато се употреби цялото колич
ЕКЗЕМА - След изкъпване болните места да се намажат с памук, натопен в смес от 1 к.ч. олио и 1 к.ч. винен оцет.
ЕКЗЕМА - Изстисква се сокът от билката сапуниче и след добро измиване и почистване със спирт болното място се маже със сока.
ЕКЗЕМА - Да се изпекат до изгоряло 30 ореха. След това да се счукат на прах и да се размесят с рибено масло, да стане като мехлем. Почистеното място се маже с него.
ЕКЗЕМА - Болният да се маже със смес от равни части грес и бензин.
ЕКЗЕМА (силна, на лицето, получена от замърсени бръснарски инструменти) - препоръчано на млад мъж, чието лице се зачервило, а после се покрило с рани и струпеи. Ванга му казала да вземе от реката чиста, фина кал - една чаша - и да я смеси с една чаша сол. Да направи нещо като лапа на брадата и да преспи с нея една нощ. На другата сутрин, когато махнали калната кора, отдолу се показала чиста, бяла и успокоена кожа.
ЕКЗЕМА (детска) - Да се изкъпе с вода от сварен ечемик.
ЕКЗЕМА (водна, детска) - Във фурната на печката се изпичат до тъмнокафяво 3 ореха с черупките. След като изстинат, се скукват много добре. Към тях се прибавя 1/2 лъжичка рибено масло. Почистено добре, мястото се намазва няколко пъти.
ЕКЗЕМА (на ръцете от перилни препарати и други химикали) - Всеки ден да се правят хладки бани на ръцете, като във водата се разтваря 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Банята продължава около 15-20 минути. След това за десетина минути ръцете се потопяват в леко затоплен зехтин.
ЕКЗЕМИ - Много от разновидностите на екземата се лекуват, като се мажат след почистване с течността, която се събира през месец май в брестовите шишарки.
ЕПИЛЕПСИЯ (младеж с припадъци, за когото смятаха, че има епилепсия) - Ванга казва, че има прищипнат нерв вследствие на падане. Препоръча му да вземе платно, да го потопи в смес от зехтин, стопен восък и вощина и да залепи мушамата по протежение на целия гръбначен стълб - от врата до долу. Припадъците спрират.
ЕПИЛЕПСИЯ (детска) - Детето се къпе с вода от сварено горско сено, да спи на възглавничка, напълнена с горско сено.