Translate

сряда, 23 февруари 2011 г.

Рецепти - Л, М


ЛЕВКЕМИЯ (у дете) - Да се пие сок от плодчетата на билката слез.
ЛЕВКЕМИЯ (у дете) - Прах от изсушени и стрити плодчетата на билката слез да се смесят с изсушено сирище от малко агне. С малко вода се пие 2 пъти на ден по 1 ч.л.
ЛЕВКЕМИЯ - Болният да пие сок от корените на билката слез.
ЛЕВКЕМИЯ - Взема се сирище от агънце, което още не е яло друга храна освен млякото на овцата. Сирището се раделя на 7 части. Съхранява се в хладилника. В 1 л. овче прясно мляко се разтваря по 1 част. Млякото се пие сурово, без да се вари, на 4 приема на 1 ден, т.е. за цялото лечение са необходими 7 л. прясно овче мляко.
ЛЕВКЕМИЯ - да пие водата от сварени зърна на пшеница, царевица, овес, ръж и просо. После младежът се обади, че се чувства отлично и е напълнял с 5 кг.
ЛУДОСТ (внезапна) - да се купи нова стомна, да се напълни с вода от реката, обратно на течението. С тази вода се полива 3 пъти болния. След това стомната трябва да се хвърли назад, да се чупи, без да се обръщате.
ЛУМБАГО - При внезапна болка в кръста, от която не можеш да се изправиш: натопи една хавлиена кърпа в леденостудена вода, извий я и я постави на болното място. Отгоре сложи найлон и плътна памучна пижама. Ако поспиш така през нощта, на другата сутрин ще си на крак.

МАЗОЛИ - Не ги режете! В кърпичка от тензух сложете бучка сол и капнете 2 капки вода. Завържете кърпичката около мазола през нощта. Усеща се силна и неприятна болка, но ако повторите 2-3 пъти процедурата, мазолоте ще изчезнат.
МАЛАРИЯ - Измива се прясно кокоше яйце и се слага в емайлиран съд. Залива се с 200 мл. винен оцет. Съдът не се покрива. Когато черупката се стопи, сместа се разбива добре и се изпива на гладно.
МАСТИТ (причина) - от носене на тясно бельо и дрехи.
МАСТИТ - Залепва се питка от пчелен восък на кожата над мастното образувание. Закрепва се с лейкопласт. Слага се 3 нощи поред.
МАСТИТ - Смесват се ръжено брашно, стопено прясно масло и прясно мляко и се прави малка питка от мекото брашно. Слага се на болното място. Лечението се прилага няколко пъти, като тестото стои през цялата нощ.
МАСТИТ - Компреси на гърдите с отвара от пелин и подбел.
МЕНСТРУАЦИЯ (нередовна) - Жената да постои над пара от вода със сварена смарадлика.
МЕНСТРУАЦИЯ (бебе) - бебето започнало да получава месечно кръвотечение. Ванга препоръчала да й донесат една купчинка от пръстта, която мравките изнасят и изхвърлят напролет от мравуняка си, след това да я попарят с вряла вода и да поддържат детето над парата. Скоро след това кръвотечението спряло.
МИГРЕНА - В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене.
МИОМА НА МАТКАТА - Болната да пие в продължение на 15 дни три пъти дневно по 1 кафена чашка отвара от конопено семе.
МУСКУЛ (разтегнат, на ръката) - Да се натопи ръката до рамото във вода, в която е сварен зелен бъз и е добавена 1 с.л. сода бикарбонат.
МУСКУЛИ (разхлабване, у дете) - 200 гр. мед се объркват с 20 гр. сяра и с тази смес се прави хубав масаж (от масажист). Да се масажира, докато детето се изпоти 3 пъти.
МЪРТВА КОСТ (израстък на костта) – Сгорещяваме парче стара керемида върху гореща жар, докато се зачерви. Натопяваме вълнено парче плат в газ за горене. Заливаме парчето керемида със студена вода. Слагаме вълненото парче плат върху костния израстък и отгоре поставяме топлата керемида. Държим я, докато болният може да търпи. Прави се 4-5 пъти до изчезване на израстъка.
МЪРТВА КОСТ (израстък на костта) – Загряваме ситен речен пясък, слагаме го в платнена торбичка и го държим на мястото, докато изтине. Прави се докато костта изчезне.

2 коментара:

  1. на втората рецепта трябва да се чете "2 пъти на ден по 1 ч.л.", пропуснато е ч-то.

    Благодаря за рецептите между другото :) Да се търси на компютър е доста по- лесно отколкото в книгата.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Оправих го. То много писане падна....

    ОтговорИзтриване