Translate

сряда, 23 февруари 2011 г.

Рецепти - В, Г


ВЕНЦИ (болни) - Болният да се жабури с отвара от дива чубрица, в която е прибавена 1 щипка стипца.
ВЕНЦИ (болни) - Да дъвче 2 пъти месечно по 1 час смола от бяла мура.
ВЕНЦИ (кървящи) - Зелени листа от киселец се счукват и се поставят в устата като тампона на венците.
ВЕНЦИ (оголени) - Използват се плодчетата на драката. 40 от тях се варят в 1 л. вода, докато остане наполовина. Изтива и няколко пъти през деня жабурим с водата, като след това масажираме венците.
ВЕНЦИ (оголени) - Набира се цъфнала тученица (prtulaca oleracea), нарязва се на ситно, поръсва се със зехтин и се яде като салата.

ГАДЕНЕ - Да се пие чай от синапено семе.
ГАЗОВЕ В СТОМАХА - Да се пие чай от мащерка.
ГАЗОВЕ В СТОМАХА - При всяко хранене да се изяждат по 3 маслини.
ГАНГРЕНА (на пръстите на краката) - Мехлем: 1 с.л. прясна свинска мас се размесва с 1 ч.л. дъбова пепел и 1 ч.л. гасена вар. Болното място се намазва с мехлема и престоява 3 вечери поред. Синьото петно отначало става червеникаво, после розово и накрая изчезва.
ГАНГРЕНА (на краката) - Мехлем: 1 с.л. прясна свинска мас се размесва с 1 ч.л. дъбова пепел и 1 ч.л. гасена вар. От мехлема се прави питка, която се връзва 3 вечери поред на стъпалото. Синьото петно отначало става червеникаво, после розово и накрая изчезва.
ГАСТРИТ - Само сутрин да се пие по 1 чаена чаша чай от бяла върба на гладно. След това да се изпива по 1 чаша прясно мляко.
ГАСТРИТ - да се пие билката пача трева.
ГАСТРИТ (остър) - 200 г листа от тесния продълговат живовляк се варят 5 мин. в 1/2 литър чиста гроздова ракия. Прецежда се и болният взема по 1 с.л. сутрин на гладно 1 час преди ставане. Да не се пуши.
ГЛАВОБОЛИЕ - Главата се мие с вода, В която е сварена дива мерудия.
ГЛАВОБОЛИЕ - Събират се 2 кг от растението диво просо, когато е във восъчна зрялост. Това количество се разпределя за около 10 дни. Част от дивото просо се вари в по-голямо количество вода около 10 мин. Когато водата стане хладка, се правят обливания на цялото тяло всяка вечер.
ГЛАВОБОЛИЕ (упорито) - В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене.
ГЛАВОБОЛИЕ (детско, упорито) - Голяма китка от изсушена билка жълт смил се поставя в торбичка от чисто платно и се прави възглавничка. След като детето преспи една вечер на нея, билката се изважда и се сварява. С водата се полива главата на болното.
ГЛАВОБОЛИЕ (хронично) - Сварява се чубрица в голямо колич. вода. Вечер главата се потопява за 10-15 минути във водата, а после се полива цялото тяло.
ГЛАВОБОЛИЕ(неспокоен сън) - В 2,5л. вода се сваряват 1-2 листа от тре-вата столетник. С нея се поливат главата и тялото вечер няколко пъти.
ГЛАВОБОЛИЕ (с болки в ухото, и при деца) - 1 с.л. захар се карамелизира. Щом започне да потъмнява, се залива с 1 ч.ч. студена вода. Разбърква се и се пие, след като карамелът се стопи напълно. Необходими са 1-2 чаши на ден.
ГЛАВОБОЛИЕ (силно, след стрес) - В продължение на няколко дни болният да взема вечер преди лягане по 1 супена лъжица захар на пясък, да я слага в устата и след това да изпива 1 чаша вода.
ГЛАСНИ СТРУНИ (възпалени, пресипване) - Прави се компрес на гърлото от счукан пелин, подбел и тинтява.
ГНОЙНИ ОТОЦИ - Да се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г прясно масло и 1 ч.ч. прясно мляко. Тестото се слага на кърпа и местата се налагат 3 вечери поред.
ГНОЙНИ ОТОЦИ (отичане и гноясване след нараняване)- да се одере една жаба, по възможност хваната от мястото, където е пострадал човекът и кожата да се залепи на болното място. Човекът, на когото е даден този съвет, спал непробудно 2 денонощия (въпреки че страдал от безсъние заради болката) и когато се събудил превръзката била паднала и на нея имало бяло жило 10 см. След седмица раната зарастнала и той спасил крака си от ампутация...
ГОЛЯМА НУЖДА (много деца се стискат и не ходят по голяма нужда дълго време) - Изпича се 1 ябълка и обилно се залива с карамел. Като изтине я дайте на детето да я изяде. Удивително бърз ефект.
ГЪБИЧКИ (на краката, неприятна миризма) - Правете всяка вечер бани на краката във вода от сварен босилек.
ГЪБИЧКИ (по ноктите на ръцете) - Да се свари силно кафе и няколко пъти ръцете да се потапят във водата заедно с утайката.
ГЪБИЧКИ (по пръстите на краката) - Добре измити, стъпалата се потапят в силен винен оцет. Вечерта се спи с чисти чорапи, напоени с оцета.
ГЪБИЧКИ (по пръстите на краката) - Правят се бани с хладка вода, в която са разтворени по 1 с.л. сода бикарбонат и сол.
ГЪБИЧКИ (по пръстите на краката) - Счукан джоджен се смесва със сол и се слага между пръстите.
ГЪРЛО (възпалено) - 1-2 пъти дневно да се прави гаргара от щипка нишадър, разтворен в каф чашка вода.
ГЪРЛО (възпалено) - Чай от мащерка, лайка и щипка смрадлика.
ГЪРЧ (при дете) - Да спи на възглавница, напълнена с горско сено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар