Translate

сряда, 23 февруари 2011 г.

Рецепти - Т, У, Х

Рецепти - Т, У, Х

ТЕМПЕРАТУРА (висока, детска) - Да се облее болното с водата от сварено кисело грозде. След това се измазва с мас и гроздова ракия.
TЕМПЕРАTУРА (висока, детска) - Сваряват се заедно в произволно количество плодовете на кисели сливи, ябълки и диви круши. Прибавя се едно пакетче анасон. Водата не се прецежда. Когато поизстине, детето се накисва в подходящ съд за около 20 минути. След това се изплаква с чиста вода, намазва се леко с гроздова ракия и се облича за спане. След като се изпоти, се преоблича в чисти дрехи.
TЕМПЕРАTУРА (висока, детска) – Детето да се изкъпе с вода от сварено горско сено.
ТЕЧЕНИЕ (гинекологично) - Жената да постои над пара от вода със сварена смарадлика.
ТРОМБОФЛЕБИТ – Посолява се със сяра бял свински дроб и 3 вечери поред се превързва болното място.

УДАРЕНО (натъртено място) - Сварява се добре около половин килограм стар бял боб. Разварените зърна се намачкат добре и с тях се налага болното място. Отгоре се превързва с памучно платно. Добре е болният да преспи 1 нощ с тази превръзка.
УКРЕПВАНЕ (и за отслабване) - Особено на прага на пролетта. Сваряват се поотделно в произволно количество вода изсушена смрадлика, пелин, лайка и анасон (1 пакетче на баня, а останалите билки - количество на око). Варят се 5-10 мин. След като изтине, водите от всички билки се прецеждат и се смесват. Тялото се полива след измиване поне 3 поредни дни, за да има ефект.
УПЛАХ - Щом се уплаши от нещо, човек трябва веднага да изпие 1 чаша вода с малко захар.
УХАПВАНЕ ОТ НАСЕКОМИ - Да се натрие мястото с листа от черен бъз.
УХО (възпаление) – пие се чай от подбел, правят се бани с вода от сварен подбел, след това цялото тяло се измазва с мас и ракия.

ХЕМОРОИДИ - Измита, подсушена и нарязана главичка от билката змиянец се смила на брашно. Взема се 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица от билката. Смесват се и от сместа с малко вода се правят топчета с големината на хапче. Пият се два пъти на ден по 2 хапчета по време на ядене.
ХЕМОРОИДИ (кървящи) - Плодовете на драката се накисват в зехтин 7 дни на слънце. Сутрин на гладно се взема по 1 супена лъжица, а след ядене по 1 чаша чай от същите плодчета.
ХЕМОРОИДИ (външни) - Вари се билката бяло подъбиче и се правят бани в леген или вана.
ХЕМОРОИДИ (Външни) - Билката водно пиперче от двата вида (със широки и с тесни продълговати листа) се вари в голямо количество вода и с нея се правят седящи бани в леген или вана.
ХЕМОРОИДИ (външни) - Плодчетата на черния бъз, сварени като конфитюр без захар, се вземат по една с.л. всеки ден преди ядене.
ХЕМОРОИДИ (Вътрешни) - Да се вземе от растението бял имел, което расте само на бор, и да се начупят от стъблото заедно с листата клечки около 1 супена лъжица. Да се залеят с 1 чаша студена вода и да се оставят да престоят във водата една нощ. На сутринта водата се изпива. На другата сутрин процедурата се повтаря до излекуване. Натрошеното стъбло може да се използва 2-3 пъти. тази рецепта е неприложима за хора с ниско кръвно налягане, защото белият имел го сваля още повече.
ХЕПАТИТ – „За жълтеница има много просто лекарство, което лекува за три дни без остатък. Още щом се забележи (болестта), в продължение на 3 дни всяка сутрин се изпива сокът на 1 лимон, размесен с 1 лъжица сода бикарбонат. Изпива се на гладно.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар