Translate

сряда, 23 февруари 2011 г.

Рецепти - Н, О

Рецепти - Н, О

НАБИТО МЯСТО - Прясно одрана заешка кожа намазваме със зехтин и поръсваме с червен питер. Превързваме набитото място. Няма значение дали травмата е прясна или от дълго време. Първата нощ с тази превръзка боли много, следващата по-малко и накрая изчезва.
НАПИКАВАНЕ (при малки и големи) - 1 стрък глухарче се вари 5 мин в 2 ч.ч. вода. Пие се сутрин и вечер по 1 ч.ч.
НАПИКАВАНЕ (у малко дете) - На бяло вълнено парче плат се намазва следната смес: 1 супена лъжица домашен сапун (настърган), 2 белтъка, 1 чаена лъжичка стрити зърна от бяла дъвка, същото количество счукан бял тамян и 1 ракиена чашка гроздова ракия. Парчето плат със сместа се слага като лапа една вечер на кръста на детето, 1 вечер ниско на корема.
НАПИКАВАНЕ (малко дете) - казва на майката да хване една пчела, да я умъртви, да я сложи в залък хляб и да го даде на детето да го погълне
НАПИКАВАНЕ (голямо момиче) - Да се изкопаят корени от билката винбой. След изсушаване корените се стриват на прах и се поставят върху нагорещена тухла. Когато започне да пуши, детето се поставя да клекне върху пушека.
НАПУКАНИ ПЕТИ - Вместо вода се пие чай от сварени зърна ръж.
НАПУКАНИ РЪЦЕ - Да се направят 2-3 бани на ръцете в хладка вода, в която е сварена билката пипериче.
НАТЪРТЕНО МЯСТО - Да се налага с кръгчета от нарязан картоф.
НЕВРАЛГИЯ - да се пие 3 пъти на ден по 1 ч.ч. преди ядене чай от анасон - в 3 чаши вода се варят 3 ч.ч. анасон.
НЕВРАЛГИЯ - В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене.
НЕВРАЛГИЯ - Да се пие чай от сварена маточина и индрише.
НЕРВЕН СТОМАХ (с оскъдна киселинност) - Събираме листа от дългия, ос-тролист живовляк, докато не е разцъфтял. Слагаме 200 гр. измити листа в 500 мл. гроздова ракия. Вари се докато ракията остане наполовина. Прецежда се и се оставя да изтине. Съхранява се в хладилник. Всеки ден се пие по 1 с.л. рано сутрин (в 5 часа), за да може болният да полежи в леглото още 1 час. Закусва се в 7 часа. Лечението трае докато свърши лекарството. Може да се повтори при нужда.
НЕРВЕН СТОМАХ - Сутрин на гладно се изпива по 1 с.л. мастика в 1 чаша вода. 10-15 мин. след това се изпива 1 с.л. зехтин.
НЕРВ (лицев, възпаление) – Да се нагори в гореща жар метална игла и с нея, с леко докосване (като боцкане) да се обгори кожата на лицето най-напред от здравата страна, а после от болната. Леките обгаряния по кожата минават бързо и не оставят следи.
НЕРВ (прищипан след падане) - Да се направи мушама от памучно платно, върху което е намазана смес от зехтин, стопен восък и вощица (равни части). Мушамата се залепва по целия гръбначен стълб от врата до опашката.
НЕРВНО БОЛЕН - Да се смесят 500 гр. захар и 500 гр. мед. Пие се по 1 с.л. 2 пъти на ден.
НЕРВНО БОЛНА - Да се пие отвара от индрише - 1 листче се сварява в 200 мл. вода. Пие се по 1 к.ч. 2 пъти на ден.
НЕРВНО БОЛНО ДЕТЕ - Да се изкъпе с водата от сварено горско сено.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО - Болният да пие отвара от корени на къпини.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО - Болният да пие чай от риган.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО - Болният да пие отвара от маточина.
НЕРВНО РАЗСТРОЙСТВО - Болният да пие вода от сварени връхчета от коприва.

ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА (нарушена, причина) - неправилно хранене.
ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА (нарушена) - Само сутрин да се пие запарка от жълт кантарион - 1 ч.л. се залива с чаша вряла вода.
ОБМЯНА НА ВЕЩЕСТВАТА (за стимулиране) – 1 с.л. исландски лишей се вари в 600 мл. Вода, докато изври наполовина. Пие се 3 пъти на ден след ядене по 1 к.ч. поне 1 месец.
ОБРИВИ - Болният да се къпе с вода от сварени дъбови кори.
ОБРИВИ - Да се пие чай от семе от фий 20 дни.
ОБРИВИ - Събираме 1 шепа зелена коприва, измиваме я добре, подсушаваме я и я изпържваме до прегаряне в 1 ч.ч. зехтин. Мазнината се прецежда и с нея мажем обривите. Ако е копривна треска, мажем всеки ден в продължение на 5 дни.
ОБРИВИ (дребни) - Събираме през лятото от билката росопас, когато цъфти. Сваряваме 10 корена от нея в 1 кофа вода. Изкъпваме се и се поливаме с водата. Добре е да се повтори 2-3 пъти.
ОБРИВИ (детски) - Сваряват се коприва и бъз (листата) по равни части. Като изстине водата, с нея се облива цялото тяло на детето.
ОБРИВИ (детски, появили се внезапно и без основателна причина) - В шишенце се смесват равни части чист винен оцет и олио. След измиване местата на обрива се мажат с памуче, натопено в сместа.
ОБРИВИ (Копривна треска у дете) - Да се сварят по равни части коприва и бъз и с прецедената вода детето цялото да се полее.
ОБРИВИ ПО КОЖАТА - във вода се вари цвят от синчец и метличина. Правят се обливания на тялото.
ОБРИВИ ПО ТЯЛОТО - Използва се прах от дървесина на дърво, проядено от червеи. При деца този прах се вари във вода, прецежда се и с водата болното се полива цялото. При възрастни след изкъпване тялото се маже с крем, направен от праха на дървесината, размесен с чиста свинска мас.
ОБРИВИ ПО ТЯЛОТО (при новородени и бебета) - Сварява се във вода билката кускут (Кукувича прежда) и с нея се изкъпва 1-2 пъти детето до изчезване на обрива.
ОБРИВИ ПО ТЯЛОТО (упорити) - Да се свари ръж и да се пие водата по няколко пъти на ден.
ОТОЦИ (по краката) - в една кофа студена вода да разтвори 1 пакет каменна сол. После да вземе една кърпа за лице, да я топи в тази вода и да си я налага на кръста. Щом кърпата се затопли, отново да я топи във водата. След този компрес жената изхвърлила много вода и повече не получила отоци.
ОТРОВЕН (от риба) - на часа да вземе една супена лъжица мастика, размесена в чаша вода. Олеква след 5 минути!
ОТСЛАБВАНЕ - В голям съд, след като заври водата се слага 100 гр от изсушената билка омайниче и се вари 5 мин. След като изтине, се прецежда и се облива тялото след добро изкъпване. Обливането се прави 3 поредни дни, а вечер се пие по 1 ч.ч. запарка от маточина.
Ще бъдете удивени от бързия ефект на тези бани! Спрете скъпите и вредни хапчета! (бел. авт.)
ОТСЛАБВАНЕ (ускоряване обмяната на веществата) - Три пъти на ден по 1 кафена чашка преди ядене „кафе'' от изгорена дъбова кора.
ОТСЛАБВАНЕ (и за укрепване и очистване) - Особено на прага на пролетта. Сваряват се поотделно в произволно количество вода изсушена смрадлика, пелин, лайка и анасон (1 пакетче на баня, а останалите билки - количество на око). Варят се 5-10 мин. След като изтине, водите от всички билки се прецеждат и се смесват. Тялото се полива след измиване поне 3 поредни дни, за да има ефект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар